75. výročí osvobození města provázela pouze tichá vzpomínka

75. výročí osvobození města provázela pouze tichá vzpomínka

Uherské Hradiště si ve čtvrtek 30. dubna připomnělo výročí 75 let od skončení druhé světové války. Původně plánovaný pietní akt na náměstí Míru, jak jej všichni známe, se z důvodu nouzového stavu letos neuskutečnil. Květiny k památníku položili pouze členové vedení města a dva další hosté.

„Běžně si výročí osvobození každoročně připomínají radní i zastupitelé města, zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, bývá zde Armáda ČR, skauti, zástupci Sokola, některé školy a samozřejmě také veřejnost. Letos to je zvláštní pocit, být na tomto pietním místě jen s tichou vzpomínkou. O to intenzivnější jsou ale myšlenky na všechny, kteří se před 75 lety zasloužili o naši svobodu,“ vyjádřil se u památníku starosta Stanislav Blaha.

75. výročí osvobození města provázela pouze tichá vzpomínka

Dne 26. dubna 1945 zahájila sovětská a rumunská vojska ofenzivu od moravsko-slovenského pomezí a postupně osvobozovala jednotlivé obce uherskohradišťského okresu. Dne 27. dubna kolem 13. hodiny obsadily první jednotky osvoboditelů část katastru Sadů. Dne 28. a 29. dubna sovětská vojska postupně ničila obranné pozice nepřítele na mařatických kopcích. V noci z 30. dubna na 1. května ustoupila německá vojska k severu, přičemž krátce po druhé hodině ranní zničila most přes řeku Moravu. Brzy nato vstoupila do města sovětská vojska a 1. května 1945 bylo město Uherské Hradiště osvobozeno. 

Zveřejněno dne: 30. duben 2020. Aktualizováno: 7. březen 2024