Dětská hřiště v ulicích Na Hraničkách a Zahradní jsou jako nová

Dětská hřiště v ulicích Na Hraničkách a Zahradní jsou jako nová

Obnova dětských hřišť v ulicích Na Hraničkách v Mařaticích a Zahradní ve Štěpnicích je u konce. Obě hřiště tak mohou opět ožít dětskými hrami a jásotem.

V obou případech už dosloužily povrchy herních ploch a mnoho radosti dětem nepřinášely ani zastaralé herní prvky, proto se město v souladu s koncepcí dětských hřišť a sportovišť z roku 2016 pustilo v měsíci říjnu do jejich komplexní obnovy za 2,5 milionu korun.

Dětské hřiště Na Hraničkách, určené pro děti všech věkových kategorií, je rozděleno na dvě části. Na jedné ploše je oplocené sportovní hřiště s brankami na minikopanou nebo florbal (branky budou dodány v půli prosince) a s basketbalovým košem. V druhé části hřiště byly nainstalovány herní prvky: lanová kopule, kolotoč, dvojhoupačka s klouzačkou, hrazda a slackline pro chůzi po laně. Celá plocha je tvořena z lité pryže, která je velmi bezpečná a odolná proti poškození. Na hřiště budou v průběhu prosince instalovány lavičky a zpevněnými nášlapy upraveny přístupy na hřiště.

Na hřišti na ulici Zahradní jsme odstranili původní asfaltovou plochu, kterou nahradila barevná herní plocha z lité pryže pro děti do 8 let. Tyto plochy se velmi dobře osvědčily na nedávno obnovovaných hřištích (např. Na Splávku, na sídlišti Mojmír aj.). Na hřišti jsou integrovány herní prvky přímo v pryžové ploše – jedná se o skluzavku, tunel, točidlo či akustický doplněk tzv. „šeptandu“. Z pryže jsou také vymodelovány  3D tvary – housenka a kuličková dráha. I přístup k hřišti bude komfortnější, protože podél hřiště budou zhotoveny nové chodníky.

Při posledních revitalizacích dětských hřišť město velmi dbá na vlastnosti použitých materiálů všech herních prvků a dopadových ploch, aby byly minimalizovány náklady na následnou údržbu. „Trendem je spolehlivost, trvanlivost, bezpečnost a nižší náklady na údržbu, o což se v poslední době snažíme při každé obnově hřišť a sportovišť,“ potvrdil místostarosta Čestmír Bouda. „Teď ještě schází mobiliář, ale lavičky a odpadkové koše na obě hřiště nainstalujeme ještě do konce roku,“ připomněl.  Na nákladech na obnovu hřišť se podílí místní komise Štěpnice a místní komise Mařatice.

Dále město Uherské Hradiště chystá doplnění velké herní sestavy na dětské hřiště v Tůních, nový kolotoč na dětském hřišti Na Rybníku a doplnění houpačky na dětské hřiště Na Baště. Ve výhledu je nové hřiště v ulici U Bagru v Jarošově a o úpravě hřiště v Míkovicích u přehrady aktuálně probíhá jednání s místní komisí.

Zveřejněno dne: 3. prosinec 2020. Aktualizováno: 11. březen 2024