Město rozdělilo první peníze na pomoc podnikatelům, kteří utrpěli ztráty kvůli nouzovému stavu

Město rozdělilo první peníze na pomoc podnikatelům, kteří utrpěli ztráty kvůli nouzovému stavu

Rada města Uherské Hradiště schválila dne 24. září 2020 přidělení podpory 62 subjektům ze 4 milionové dotace, která je určena podnikatelům postiženým důsledky první vlny koronaviru. O zbylých 8 žádostech o podporu bude v říjnu rozhodovat zastupitelstvo města. Dohromady jde o rozdělení částky 1,6 milionu korun.

Zastupitelstvo města schválilo v květnu tohoto roku vyhlášení dotačního programu pro podnikatele, kteří v důsledku zavedení nouzového stavu vyhlášeného pro území České republiky kvůli šíření koronaviru museli zastavit svou činnost v oblasti poskytování služeb či výroby. Výše celkové částky určené na dotační program byla stanovena na 4 miliony korun. Příjemci podpory mohli být podnikatelé (fyzické i právnické osoby) podnikající na území města Uherské Hradiště, jejichž provozovny byly v době nouzového stavu uzavřeny. Žádosti mohli podnikatelé podávat do 21. srpna 2020.

„Do uvedeného termínu jsme obdrželi celkem 73 žádostí v hodnotě 1,75 milionu korun. V souladu se všemi kritérii bylo doporučeno vyhovět 70 žádostem o dotaci v celkovém objemu 1,6 milionu korun. Tři žádosti nebyly schváleny, protože nesplňovaly podmínky dotačního programu,“ uvedl starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Pokud žádost o podporu nepřevýšila 50 tisíc korun, rozhodovala o jejím poskytnutí Rada města Uherské Hradiště (62 žádostí), nad hranici 50 tisíc bude o žádostech rozhodovat zastupitelstvo v měsíci říjnu (8 žádostí).

Protože prostředky do dotačního programu COVID-19 byly jako dočasně nepotřebné převedeny z peněžního fondu Fond rozvoje města, bude nevyužitý zůstatek převeden zpět na účet fondu k dalšímu využití.

Kromě zřízení dotačního programu Covid-19 se město Uherské Hradiště snažilo pomoci podnikatelům i jinými formami, zapojilo se do speciálního dotačního programu COVID – Nájemné, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a uspořádalo také veřejnou sbírku, jejíž výtěžek bude také určen ke zmírnění následků šíření nemoci Covid-19. 

-JP- 

Zveřejněno dne: 24. září 2020. Aktualizováno: 11. březen 2024