Město zrekonstruovalo dům č. p. 395 na Svatojiřském nábřeží

Město zrekonstruovalo dům č. p. 395 na Svatojiřském nábřeží

Takřka jeden rok trvala komplexní rekonstrukce nájemního domu č.p. 395 na Svatojiřském nábřeží. Akce vyšla město na 20 milionů korun a výsledkem je esteticky i funkčně hodnotný nájemní dům, který vkusně dotváří městskou architekturu na nábřeží řeky Moravy.

Kromě dílčí změny dispozičního řešení a rekonstrukce vnitřních rozvodů pro 8 původních bytových jednotek došlo také k využití stávajícího podkroví, kde byly zřízeny další dva byty. Tvar budovy a obestavený prostor zůstaly zachovány, na střeše, která dostala také novou krytinu, vyrostly dva nové vikýře. Uvnitř objektu byly odstraněny veškeré příčky podlahy a omítky a všechno bylo vyměněno za nové.

„Museli jsme také zbourat strop nad částí prvního patra a do původních nosníků postavit nový, železobetonový se zvětšenou podlahovou izolací. Příčky byly provedené úplně nové ze sádrokartonu, byly vyměněny vstupní dveře a také část oken v bytech. Na západní a východní straně byly vytvořeny nové okenní otvory. Také vnitřek všech bytů budou mít nájemci úplně nový, podlahami počínaje, přes omítky, až po veškeré povrchy,“ popsal práce místostarosta Jaroslav Zatloukal.

Také venkovní fasádu dostal dům zcela novou, včetně zateplení kontaktním systémem. V objektu byly vyměněny veškeré rozvody a instalace - elektro silnoproud, elektro slaboproud, zdravotechnika, ústřední vytápění, plynovod a v podkrovních bytech i klimatizace, dále byly rekonstruovány přípojka vody a přípojka kanalizace. V okolí domu došlo k úpravám zpevněných ploch i zeleně.    

„Dům je v podstatě jako nový, děkuji všem, kdo se na obnově podíleli. Rekonstrukce trvala od května 2019 takřka rok a na tu dobu jsme museli původní nájemce bytů přesunout do náhradního bydlení. Z nich se nyní vrátí do domu 5. Dva nově vystavěné byty v domě budou, podobně jako tři z osmi původních bytů, přiděleny novým nájemcům formou soutěže nájemného. S celým procesem ovšem musíme počkat na uvolnění mimořádných opatření, protože v této době nejde dělat prohlídky bytů,“ informoval starosta města Stanislav Blaha.

Město zrekonstruovalo dům č. p. 395 na Svatojiřském nábřeží
Město zrekonstruovalo dům č. p. 395 na Svatojiřském nábřeží

 

Zveřejněno dne: 24. duben 2020. Aktualizováno: 7. březen 2024