Uherské Hradiště bude hostit premiéru výstavy ČTK s názvem Nežádoucí okamžiky

Uherské Hradiště bude hostit premiéru výstavy ČTK s názvem Nežádoucí okamžiky

Česká tisková kancelář (ČTK) ve spolupráci s městem Uherské Hradiště představí v srpnu v rámci Letní filmové školy (LFŠ) novou fotografickou výstavu, která se zaměří na manipulaci a cenzuru ve fotožurnalistice. Vernisáž se na Palackého náměstí uskuteční v pondělí 10. srpna, výstava potrvá až do konce září.

Venkovní expozice s názvem Nežádoucí okamžiky čerpá zejména z bohatého fotografického archivu ČTK, ale také dalších zdrojů. Veřejnosti představí slavné i méně známé snímky, které byly v minulosti z ideologických důvodů retušovány či po určité období zakázány.

Výstava částečně vychází z knihy Zakázané dějiny ve fotografiích ČTK, kterou před 20 lety připravil s Hanou Řehákovou tehdejší šéfredaktor obrazového zpravodajství ČTK Dušan Veselý. Ten se podílel i na přípravě letošní expozice. 

“Obraz má ve zpravodajství obrovský význam, názorně zachycuje, co se stalo, kdo byl na místě, gesta, mimiku, souvislosti a společně s texty dává o události ucelený přehled. Reportážní fotografii lidé apriorně věří. A právě proto je manipulace s obrazem -  pokud k ní někdo sáhne - velmi nebezpečnou formou manipulace. V tom, že jsme to mohli názorně ukázat, je podle mého hlavní smysl výstavy,” řekl generální ředitel ČTK Jiří Majstr.

Výstava o fotomanipulaci volně navazuje na fotografické expozice, jež ČTK připravila v předchozích dvou letech, z nichž obě bylo možno zhlédnout také právě v Uherském Hradišti. Ke stému výročí republiky a založení ČTK uspořádala předloni putovní výstavu Okamžiky století, v roce 2019 pak k 30. výročí pádu komunistického režimu výstavu Okamžiky sametové revoluce. Ta měla stejně jako letošní výstava premiéru na LFŠ. 

V Uherském Hradišti bude expozice k vidění na Palackého náměstí až do konce září, aby ji stejně jako v případě předchozích výstav mohly využít k výuce školy.

„Mediální svět se za posledních pár let neuvěřitelně změnil. Myslím si, že je velmi důležité veřejnost v tomto ohledu vzdělávat, aby si informace lidé sami prověřovali a dokázali rozpoznat manipulace, ať už v obraze nebo textu. Dezinformace byly problémem za minulého režimu a jsou problémem i v současné době. Osvěty není nikdy dost. Myslím, že jde o skvěle zvolené téma, které bude hodně lidí zajímat. A mě samozřejmě velmi těší, že premiérově výstavu Nežádoucí okamžiky představí ČTK právě v Uherském Hradišti,“ komentuje výstavu starosta města Stanislav Blaha. 

Uherské Hradiště bude hostit premiéru výstavy ČTK s názvem Nežádoucí okamžiky

Termín výstavy: 7. 8. – 30. 9. 2020

Umístění: Palackého náměstí, Uherské Hradiště

Vernisáž: v pondělí 10. srpna v 17:00 hodin

Uherské Hradiště bude hostit premiéru výstavy ČTK s názvem Nežádoucí okamžiky

Během války natočila herečka Adina Mandlová sice jen jeden německý film, udržovala však osobní kontakt s řadou představitelů nacistického Německa. Po válce proto byla v létě 1945 zatčena a obviněna z kolaborace. Pro nedostatek důkazů byla nakonec z pankrácké věznice propuštěna, poté emigrovala do Anglie. Tento snímek byl zinscenován před zraky novinářů na příkaz ministerstva vnitra. V Praze 27. června 1945, foto ČTK.

Zveřejněno dne: 3. červenec 2020. Aktualizováno: 7. březen 2024