V městských kašnách se objeví voda se začátkem května

V městských kašnách se objeví voda se začátkem května

Vodní hladina v městských kašnách v Uherském Hradišti se letos rozčeří s koncem nouzového stavu. Předpoklad je, že do konce měsíce dubna budou městské kašny zprovozněny, aby v květnu již mohly plnit svou funkci a dělat lidem radost.

Městské kašny na obou náměstích, Masarykově i Mariánském, patří k nejznámějším památkám v Uherském Hradišti, oblíbený je také vodní prvek s modelem města na začátku Havlíčkovy ulice či krásně umělecky ztvárněná kašna na nádvoří Reduty. Všude tady začne s prvními dny května proudit voda a funkční kašny a fontány začnou v prvních májových dnech dotvářet příjemnou kulisu veřejného prostoru a v létě sloužit alespoň k lokálnímu osvěžení vzduchu. 

Pítka letos zůstanou bez vody

Z důvodu mimořádné situace a šíření koronaviru město letos přistoupilo k preventivnímu opatření a nebude na letní sezónu zprovozňovat veřejná pítka. Často využívaným je poměrně nové pítko na Palackého náměstí nebo pítko, které je součástí nedávno zrenovované kašny na Zelném trhu.

Připomínáme, že voda v dalších městských kašnách a fontánách je sice chemicky ošetřována, aby se eliminovala její závadnost, ale není určena k pití. 

V městských kašnách se objeví voda se začátkem května

Kašna v Bastionu

Možná jste se ptali, co je s kašnou v parku Bastion. Je už dokončená?  Má snad takto zůstat? Konečnou podobu kašny v Bastionu právě dokončují řemeslníci, kdy je nanášena hydroizolační vrstva. Budou také osazeny nové středové dominanty a trysky. Pak už může být kašna spuštěna a plně funkční.  Kašna se začala opravovat už vloni, ale už brzy bude dotvářet veřejný prostor i s rozvlněnou hladinou vody.

V městských kašnách se objeví voda se začátkem května

 

Spolu s kašnou v Bastionu je ve městě celkem 11 kašen a fontán, některé jsou však aktuálně nefunkční a čekají na svou opravu.  Voda se letos neobjeví v kašně před Sportovní halou, která je dlouhodobě odstavená a jejíž technologie je zastaralá. K její rekonstrukci však dojde zřejmě až při komplexním řešení prostoru před halou. Ještě v tomto roce začne projektová příprava modernizace kašny na náměstí Republiky, aby se také tato kašna mohla opravit a spustit.

"Přítomnost kašen a fontán vytváří pěkný dojem, avšak jsou to často technologicky komplikovaná zařízení odpovídající době svého vzniku, proto také jejich opravy nejsou jednoduché a vyžadují velké náklady," sdělil starosta Stanislav Blaha. „Jen každoroční údržba vodních prvků nás stojí kolem 300 tisíc korun,“ vypočítal starosta. 

Zveřejněno dne: 22. duben 2020. Aktualizováno: 7. březen 2024