Zemřela Dana Zátopková, čestná občanka města Uherské Hradiště

Zemřela Dana Zátopková, čestná občanka města Uherské Hradiště

Olympijská vítězka a jedna z nejslavnějších osobností české sportovní historie, Dana Zátopková, zemřela dne 13. března 2020 v Praze ve věku 97 let. Čestné občanství města Uherské Hradiště bylo Daně Zátopkové uděleno dne 25. 8. 1992.

Dana Zátopková byla rodačkou z Karviné, s atletikou se poprvé seznámila při studiu gymnázia v Uherském Hradišti. Její kroky ale nejprve nesměřovaly k hodu oštěpem. Za druhé světové války a po ní se aktivně věnovala házené. I v tomto sportu prokázala své všestranné nadání, když se roku 1950 stala v dresu Sokola Uherské Hradiště mistryní Československa v házené žen. Od roku 1946 se společně s házenou začala opět věnovat i atletice a shodou náhod se dostala k hodu oštěpem. Svého největšího úspěchu se Dana Zátopková dočkala roku 1952 na XV. olympijských hrách v Helsinkách.  Ve stejný den, kdy  slavil vítězství její manžel Emil v běhu na 5000 metrů, zvítězila Dana Zátopková ve své disciplíně hodem za hranici padesáti metrů. Stala se mnohonásobnou mistryní republiky, mistryní Evropy z let 1954 a 1958, překonala světový rekord z roku 1958, získala stříbrnou medaili z olympijských her v Římě.

Dana Zátopková měla k Uherskému Hradišti vřelý vztah, svou sportovní kariéru začínala právě zde, několikrát se zúčastnila slavnosntího vyhlašování nejlepších sportovců města.

Po slavné olympioničce je od 26. srpna 2018 pojmenován atletický stadion v Uherském Hradišti jako Městský atletický stadion Dany Zátopkové. 

Zveřejněno dne: 13. březen 2020. Aktualizováno: 7. březen 2024