Předání výtěžku předvánoční sbírky

Předání výtěžku předvánoční sbírky

Slavnostní předání výtěžku veřejné předvánoční sbírky, při které na sklonku roku 2020 věnovali občané Uherského Hradiště na dobročinné účely skoro 60 tisíc korun, se uskutečnilo v pátek 8. ledna v obřadní síni radnice. Z rukou starosty města Stanislava Blahy si certifikáty s výtěžkem sbírky převzaly zástupkyně zdravotního ústavu PAHOP a spolku Akropolis.

Charitativně zaměřenou sbírku pořádá město Uherské Hradiště už od roku 2003. V roce 2020 se uskutečnila pro Zdravotní ústav paliativní a hospicové péče PAHOP a pro Akropolis. Pokladničky byly umístěny u tradičního dřevěného betlému na Masarykově náměstí, v Uherskohradišťské nemocnici a v budově městského úřadu na ul. Revoluční.

Zdravotnímu ústavu PAHOP vynesla sbírka 54.497,- korun, pro Akropolis se podařilo vybrat 5.178,- korun.  

PAHOP plánuje výtěžek sbírky použít jako příspěvek na pořízení automobilu pro mobilní hospic a terénní odlehčovací službu. Služby nevyléčitelně nemocným a umírajícím lidem poskytuje organizace nepřetržitě, umožňuje jim důstojné a bezbolestné dožití v domácím prostředí, a dostatečný vozový park je pro zajištění dostupnosti služby velmi důležitý.

V Akropolisu chtějí výtěžek sbírky použít na zakoupení speciálního lůžka, které je určeno pro program s dětmi s autistickým postižením.

Výtěžek předvánoční sbírky byl v roce 2020, výrazně poznamenaném epidemií koronaviru, ještě mírně vyšší, než ten poslední. V roce 2019 se vybrala částka 58 218 korun, přičemž vybrané peníze připadly nízkoprahovému zařízení TULIP. Dosavadní rekord sbírky padl v roce 2017, kdy výtěžek činil takřka 71 tisíc korun. 

-JP-

Pro média - audio - Mgr. Helena Schwarczová (PAHOP): 

Zveřejněno dne: 8. leden 2021. Aktualizováno: 6. březen 2024