V průzkumu Město pro byznys patří Uherskému Hradišti třetí příčka v celé republice

V průzkumu Město pro byznys patří Uherskému Hradišti třetí příčka v celé republice

Uherské Hradiště patří mezi tři podnikatelsky nejatraktivnější místa v republice. Napřed obhajoba prvního místa ve Zlínském kraji, teď v celorepublikovém srovnání třetí příčka. Řeč je o letošním výsledku průzkumu Město pro byznys, kde Uherské Hradiště zabodovalo jako nikdy před tím.

Uherské Hradiště se v celostátním výzkumu zařadilo hned za první Brandýs nad Labem-Starou Boleslav a druhý Žďár nad Sázavou. Srovnávací výzkum zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice.

Už letos v červnu Uherské Hradiště podruhé v řadě obsadilo první místo krajského kola výzkumu.

Podle jeho výsledků má město velmi vysoký podíl podnikajících osob v přepočtu na ekonomicky aktivní obyvatelstvo. Město se také výrazně rozrůstá, o čemž svědčí nejvyšší počet dokončených bytů na 1000 obyvatel v rámci Zlínského kraje.  Co se týká ekonomických údajů, radnice se může pochlubit vysokou likviditou, ale i nadprůměrnými výdaji věnovanými na kulturu nebo sport.

Nejlepší výsledek zaznamenalo Uherské Hradiště také v té části výzkumu, která se věnuje přístupu veřejné správy. Z pohledu podnikatele má město kvalitní webové stránky, na kterých jsou k nalezení v přehledné formě veškeré podstatné informace potřebné pro komunikaci s veřejnou správou nebo například pro rozvoj vlastního podnikání. Město má také nejvyšší rozsah hodin, během kterých mohou podnikatelé i občané přijít na úřad.

V průzkumu Město pro byznys patří Uherskému Hradišti třetí příčka v celé republice

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice. Hodnocení se dělí do dvou hlavních kategorií - podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR.

„Po revoluci jsem sám několik let podnikal, byznysové prostředí dobře znám. Poslední rok to opravdu nebylo jednoduché. Ve městě jsme se snažili podnikatelům pomoci, jak jen to šlo: vypsali jsme čtyř milionový dotační program, nabídli slevu 30% na nájmu, vyhlásili veřejnou sbírku a otevřeli i coworkingové centrum. To, že jsme se dokázali i v tak velké konkurenci a po tak těžkém roce umístit celorepublikově na třetím místě a ještě obhájit krajské prvenství, mě neuvěřitelně těší. Velké plány v tomto máme i do budoucna - pořád je prostor, kam se posouvat,“ řekl Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště.
 

V průzkumu Město pro byznys patří Uherskému Hradišti třetí příčka v celé republice

 Jan Pášma, tiskový mluvčí města Uherské Hradiště

Zveřejněno dne: 16. září 2021. Aktualizováno: 8. březen 2024