Výstava Olympijské okamžiky je od tohoto týdne ke zhlédnutí na Palackého náměstí

Výstava Olympijské okamžiky je od tohoto týdne ke zhlédnutí na Palackého náměstí

Srdečně Vás zveme na fotografickou výstavu ČTK Olympijské okamžiky, která bude mít vernisáž v neděli 8. srpna od 17 hodin na Palackého náměstí.

Venkovní expozice představuje na 20 panelech (40 výstavních plochách) slavné i méně známé snímky z historie československé a české účasti na letních i zimních olympijských hrách. Stejně jako předchozí velké fotografické výstavy ČTK čerpá především z bohatého fotografického archivu národní tiskové agentury, ale také z dalších zdrojů. Opět jde o výstavu putovní – po premiéře v Uherském Hradišti se představí i v dalších českých a moravských městech.

Výstava Olympijské okamžiky je od tohoto týdne ke zhlédnutí na Palackého náměstí

 Na výstavě se autorsky podílel bývalý dlouholetý vedoucí sportovní redakce ČTK Ladislav Josef, který se jako reportér zúčastnil šesti olympiád a na několika hrách byl i mluvčím národní olympijské výpravy. Spolupracoval na ní s šéfredaktorkou zpravodajství ČTK Radkou Matesovou Markovou a šéfredaktorem Fotobanky ČTK Petrem Mlchem, kteří se jako autoři podíleli i na předchozích venkovních fotografických expozicích ČTK.

"Po Okamžicích století, Okamžicích sametové revoluce a Nežádoucích okamžicích jsme se tentokrát rozhodli opustit oblast velké politiky a ukázat mimořádně zajímavé snímky z české a československé sportovní historie, jichž je stoletý fotoarchiv ČTK plný," uvedl šéfredaktor Fotobanky ČTK a spoluautor výstavy Petr Mlch.

V rámci příprav výstavy vznikly i speciální díly podcastu Četkast z rozhovorů s olympijskými medailisty a dalšími účastníky olympiád.

Půjde už o čtvrtou rozsáhlou fotografickou expozici ČTK. Ke stému výročí republiky a svého založení uspořádala ČTK v roce 2018 putovní výstavu Okamžiky století, v roce 2019 pak k 30. výročí pádu komunistického režimu výstavu Okamžiky sametové revoluce. Na ni loni volně navázala výstavou Nežádoucí okamžiky, která mapovala fotomanipulaci a cenzuru v žurnalistice. Poslední dvě výstavy měly stejně jako chystaná nová expozice premiéru na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde je ČTK jedním z hlavních mediálních partnerů festivalu.

"Výstavu, kterou ČTK připravila ve spolupráci s Českým olympijským výborem a městem Uherské Hradiště, chápeme rovněž jako poctu Daně Zátopkové, která je čestnou občankou našeho města a měla vždy k Uherskému Hradišti vřelý vztah. Vždyť právě u nás začínala s atletikou, která ji poté proslavila," doplnil starosta Stanislav Blaha.

Vernisáže výstavy se zúčastní také olympionik Ján Zachara, který vybojoval v roce 1952 v boxu zlatou medaili, stejně jako se to podařilo na olympiádě v Helsinkách manželům Zátopkovým. O své vzpomínky na jeden z nejslavnějších manželských párů olympijské historie se nejstarší slovenský olympijský vítěz v červnu 2021 podělil v rozhovoru s ČTK.

Výstava Olympijské okamžiky je od tohoto týdne ke zhlédnutí na Palackého náměstí

 

Zveřejněno dne: 5. srpen 2021. Aktualizováno: 8. březen 2024