Dětské hřiště ve Smetanových sadech dostane novou, moderní podobu

Dětské hřiště ve Smetanových sadech dostane novou, moderní podobu

Pro své umístění vysoce využívané dětské hřiště ve Smetanových sadech se dočká celkové obnovy. Na místě zastaralých prvků z akátového dřeva, jejichž životnost už je za hranicí únosnosti, vyroste nové, moderní a materiálově odolné hřiště pro 21. století. Primárním cílem je zvýšení atraktivity celé lokality a funkčnosti herního vyžití.

Současné dětské hřiště ve Smetanových sadech s dřevěnými herními prvky již neodpovídá technickým normám a jeho herní prvky jsou po revizi určeny k odstranění.

Po obnově rodiče s dětmi tyto prostory ani nepoznají, na novém hřišti najdou nejen na pohled hezké, ale také vysoce funkční a odolné prvky z nerezové oceli a recyklovaného plastu. Většina dopadové plochy bude tvořena pískem, u dojezdů skluzavek budou z bezpečnostních důvodů umístěna pryžová kola.

Dětské hřiště bude rozděleno do zón pro všechny věkové skupiny dětí. Pro děti do 3 let bude k využití pískoviště s bagrem, vodopád a stolek pro hru s vodou a pískem, na hřišti bude i točidlo pro batolata a houpadla. Pro děti do 6 let bude určena dětská věž s nízkými skluzavkami, hudebními a interaktivními prvky, skluzovou tyčí a dětskou houpačkou. Děti starší 6 let budu mít k dispozici dvojitou věž, která nabízí jedinečnou škálu aktivit: otevřenou a uzavřenou skluzavku, lanové prvky, požární tyč, houpací sítě či balanční most. Všechny děti pak budou moci využívat trojhoupačku s hnízdem, kolotoč a prolézací tunel zabudovaný ve valu se třemi vstupy.

Dětské hřiště ve Smetanových sadech dostane novou, moderní podobu

„Dětské hřiště v parku Smetanovy sady znají všichni rodiče, kteří se svými dětmi tráví čas přímo v centru města Uherské Hradiště. O nutnosti jeho obnovy jsme věděli delší dobu a nyní všem dětem a rodičům, kteří do parku chodí, konečně dopřejeme vysoký komfort. Klíčovým záměrem je, aby zastaralé a dnes již nefunkční a nevzhledné dřevěné prvky nahradily atraktivní, důmyslné a funkční atrakce a hřiště se stalo oázou her, odpočinku a odreagování pro všechny. Před několika lety jsme si řekli, že chceme do parku přivést občany, aby park splňoval svou roli relaxační zóny a obnova hřiště je jednou za zásadních změn, které tomu mohou přispět,“ sdělil starosta města Stanislav Blaha. Nové hřiště přijde město na 6,1 milionů korun. Do práce se město pustí po skončení letošní Letní filmové školy. 

Obnova hřiště je také v souladu se zpracovanou Aktualizací koncepce dětských hřišť a sportovišť z roku 2016. Od téhož roku město kontinuálně staví, revitalizuje, doplňuje a opravuje dětská hřiště na celém území města. Mimo jiné také proto, že loňská hlavní roční revize označila mnohé dřevěné prvky na hřištích za nevyhovující.  Dětská hřiště stojí v popředí zájmu obyvatel města, uvědomuje si radnice, všechna hřiště najednou však opravit či nově vybavit nelze.

„Musíme postupovat dílčími kroky. V posledních letech se z mnoha z původních, polorozpadlých a nedostatečně vybavených plácků napříč městem stala špičkově vybavená hřiště, která jsou ze strany veřejnosti velmi oblíbená a využívaná. Když si vezmete například hřiště Na Splávku, v Bastionu, Kunovském lese, u ZŠ za Alejí a ZŠ Větrná, na Hliníku, na Hraničkách a mnoha dalších místech, u všech je to proměna naprosto zásadní a v tomto trendu chceme pokračovat.  Na desítkách dalších hřišť pak dochází průběžně k doplňování a obnově jednotlivých prvků,“ poznamenal místostarosta Čestmír Bouda.

-JP-

Audio pro novináře: 

Zveřejněno dne: 9. květen 2022. Aktualizováno: 11. březen 2024