Hradiště se protančilo víkendem

Hradiště se protančilo víkendem

V pořadí devatenácté pokračování Slováckých slavností vína a otevřených památek se konalo v sobotu 10. a v neděli 11. září v Uherském Hradišti. V sobotu prošel městem slavnostní průvod krojovaných, představily se desítky vinařů, folklorních souborů a skupin, hudebních a tanečních těles i jarmarečníků a řemeslníků. Své brány otevřela také většina památek města, včetně těch, které jsou v průběhu roku běžně uzavřeny.

Zbrusu nová kovaná socha krojované dívky s květinami (autor um. kovář Vítězslav Bobčík), která se pár dní před začátkem slavností objevila na Masarykově náměstí, a která vzdává hold tradicím, byla symbolickým předznamenáním dalšího výjimečného víkendu ve víru lidových krojů, tance, zpěvu a vína v Uherském Hradišti. V rámci Dnů evropského dědictví se přidala také možnost navštívit historické památky, kterých bylo ve městě během víkendu otevřených na 25.

Většinu veřejných prostranství napříč městem zaplnili krojovaní z blízkého i širokého okolí, ve veřejných prostorech byly stánky vinařů, stanoviště prezentací jednotlivých mikroregionů i pódia pro pořady. V průběhu obou dnů lidové slavnosti se zde opět představila většina regionálních folklorních souborů, cimbálových muzik, sborů či dechových kapel a celá řada hostů. V průběhu celého víkendu navštívilo město odhadem několik desítek tisíc návštěvníků.

V sobotu dopoledne přijal pozvání také premiér České republiky Petr Fiala a v pátek i v sobotu byl v Uherském Hradišti přítomen také místopředseda vlády ČR a ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka.  

První ochutnávky vína vypukly už v pátek 9. září - na Masarykově náměstí ve Vinném stanu s ochutnávkou regionálních vín a cimbálovou muzikou OHNICA. Slavnosti pak večer odstartoval komponovaný pořad NAPŘÍČ SLOVÁCKÝMI SLAVNOSTMI. Předcházela mu úvodní ceremonie doplněná vyhlášením šampiona vín slovácké podoblasti – Národní soutěže vín. Šampionem byl vyhlášen Sauvignon 2021, výběr z hroznů z Vinných sklepů Skalák.

Navzdory předchozím nepříznivým předpovědím počasí v sobotu dopoledne ani nekáplo a Slovácké slavnosti vína a otevřených památek proto mohl zahájit slavnostní průvod krojovaných z okolních měst a obcí, který je tradičně jedním z hlavních lákadel pro diváky a návštěvníky. Letošní motiv VESELE S PÍSNIČKOU se podařilo beze zbytku naplnit. Nadšení přihlížející doprovázeli potleskem každý mikroregion, obec, město či jednotlivé folklorní soubory defilující v průvodu. V něm se letos představilo celkem 64 obcí a měst a 8 mikroregionů (Uherské Hradiště a 7 mikroregionů).

Hradiště se protančilo víkendem

Velkému zájmu návštěvníků Slováckých slavností vína a otevřených památek se obvykle těší Hradišťský jarmark. Na Masarykově i Mariánském náměstí se po oba dny víkendu představily desítky výrobců a prodejců, kteří zde prezentovali své výrobky převážně z oblasti tradičních řemesel.

Hradiště se protančilo víkendem

 Víkend se jako obvykle nesl převážně ve folklorním duchu a zvláštní pozornost diváků přitáhly pořady, ve kterých vystoupily děti. Přehlídku dětských cimbálových muzik nabídl sobotní program Hrajte ně, husličky, v neděli se v pořadu Zazpívej slavíčku představilo 11 talentovaných zpěváků a zpěvaček ve věku do 10 let.

Hradiště se protančilo víkendem

Beze zbytku zaplnit Kolejní nádvoří v bývalé Jezuitské koleji se už tradičně daří autorkám etnografického programu o krojích a zvycích, Martě Kondrové a Ludmile Tarcalové. Letos se jednalo o představení tradice výročních obyčejů na Uherskohradišťsku a Uherskobrodsku s názvem Od Buchlova k Javořině. V programu bylo k vidění například ustrojení králů svatodušní královské objížďky z Hluku, Kunovic a Vlčnova.

Hradiště se protančilo víkendem

 

Jedním z hostů letošního ročníku slavností byl maďarský Lidový taneční soubor Sárvár, který se představil jak ve slavnostním průvodu městem, tak také ve dvou sobotních samostatných programech. Města Uherské Hradiště a Sárvár si při letošním ročníku slavnostní připomenula rovných deset let trvání vzájemného partnerství.

V kulturní nabídce slavností nechyběl koncert legendárního HRADIŠŤANU, představilo se ale také duo VOJODEYL, dále DÍVČÍ SAXOFONOVÝ ORCHESTR z Luhačovic, valašská kapela DOCUKU, DUO GRAŽ či multižánroví THE PEOPLE. Příznivce klezmeru mohlo potěšit vystoupení TRIA LECHAIM, kostelní varhany se rozezněly při koncertě MARKÉTY PROKOPOVIČOVÉ.  Barokní krkolomnosti představil Ivo Hrachovec a barokní trio Jakuba Kydlíčka. Divadlo pro děti s názvem KOSÍ BRATŘI připravilo pro malé diváky Divadlo Scéna.

Hradiště se protančilo víkendem

Jedním ze stanovišť Slováckých slavností vína a otevřených památek byl opět Park a skanzen Rochus, kde se uskutečnilo pásmo pořadů v duchu slováckých tradic s názvem Aj ty svatý Rochu, daj nám vína trochu. Nechybělo ani Středověké městečko umístěné ve Smetanových sadech, kde byl připraven bohatý program zejména pro děti. Historii patřilo také nedělní odpoledne na Výšině svatého Metoděje se skupinou Magna Mysteria. Po řece Moravě opět pluly Muzikantské lodě, konkrétně  Danaj a Morava, na kterých se představily skupiny Děvčice a Venca´s Group.

S masivním zájmem návštěvníků se opět setkalo putování za historií města – komentované prohlídky města s průvodcem.  Také o prohlídky památek byl ze strany veřejnosti značný zájem, podle samotných průvodců  se zejména v sobotu ani nezastavili a lidé proudili do památek takřka nepřetržitě.

Ihned po ukončení Slavností vína bude v centru města zahájen úklid. Novinkou pro letošní rok je, že město přistoupí ke komplexnímu čištění ulice Prostřední, která nedávno prošla rekonstrukcí. Zde bude použita metoda vysokotlakého čištění horkou vodou, tak aby se z dlažby dostaly veškeré nečistoty. Při provádění čištění se mohou vyskytnout drobná omezení. 

„Letošní slavnosti se mimořádně podařily a potvrdily ohromně silný vztah místních lidí k tradici, lidové kultuře, umění, ale i zábavě. Nadto přilákaly značnou spoustu návštěvníků z domova i ze zahraničí. Osobně jsem velmi potěšen, že pozvání přijal také premiér České republiky Petr Fiala. Největší radost mám ale z toho, že Hradiště potvrdilo, že umí žít, že se umí zhostit pořádání obrovské akce a vytvořit neopakovatelnou atmosféru, která tuto lidovou slavnost provází. Nést dál naše tradice cítím jako naši povinnost, a také proto bych chtěl poděkovat starostům všech okolních obcí, měst, městysů, a také hostům, kteří se slavností zúčastnili, za jejich přístup a účast na slavnostech. Bez jejich přičinění by taková lidová slavnost nejspíš vůbec nebyla. Děkuji také majitelům památkových objektů, že opět umožnili, aby se lidé mohli jít podívat na místa, kam se běžně nedostanou.“

Ing. Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště,

„Průběh slavností bych hodnotil velmi kladně a pozitivně, protože z důvodu, že slavnosti nemají mokrou variantu, nám hrozilo, že budou muset být nějak osekány či měněny pořady, což se naštěstí nepotvrdilo.  Slavnosti se v sobotu zahajovaly za pěkného počasí a přes to, že odpoledne přece jen byly nějaké přeháňky, lidé ve městě zůstali a slavnosti si užívali. Také v neděli, navzdory přeháňkám, lidé opět zaplnili celé město a program pokračoval dál. Slavnosti proběhly prakticky v plném programovém proudu, tak jak to bylo naplánováno. Jsme rádi, že jsme se mohli v letošním ročníku svobodně nadechnout. Po minulých ročnících, do kterých zasáhla covidová opatření, jsme opět šli vesele s písničkou a jsme moc rádi, že to tak je.“

Mgr.A. Antonín Mach,  Ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště

 

Zveřejněno dne: 11. září 2022. Aktualizováno: 12. březen 2024