Město pokračuje v opravách drobných památek

Město pokračuje v opravách drobných památek

K letos již obnoveným památkám, kterými byly kříže ve Vinohradské ulici v Mařaticích a v ulici Solná cesta v Sadech, přibyly s podzimem další tři - jeden v Míkovicích a dva ve Véskách.

Kříž dominující hřbitovu v Míkovicích byl poškozen vlivem koroze materiálů a biologickým napadením. Restaurátor Tomáš Martinák kříž demontoval, aby mohl nahradit nejspodnější degradované prvky z teraca novými z božanského pískovce. Po opětovném sestavení provedl očištění prvků a jejich konsolidaci, plastickou i barevnou retuš a samozřejmě fixaci povrchu hydrofobním prostředkem. Kříž se skládá z krucifixu dosedajícího na segmentový prvek zdobený kalichem a motivem hroznu a klasů, pod ním je sokl s lunetou s portrétem Krista a nápisem Dokonáno jest! Další dva profilované sokly spočívají na třech neprofilovaných schodových stupních, z nichž spodní dva byly původně provedeny z teraca. Ze zadní strany je datace rokem 1935 a věnovací nápis. Restaurování přišlo na více než 140 tisíc korun.

Kříž v ulici Na Mrmově ve Véskách je datován letopočtem 1776, v roce 1952 byl přestavěn. Jde o prvek s korpusem Krista o celkové výšce cca 4,5 metru, vytesaný z křemičitého pískovce z oblasti Chřibů. Jeho restaurování bylo původně v plánu až na rok 2023, ale protože došlo k poškození jedné z částí litinového plůtku ohrazujícího památku, restaurátor Tomáš Kopčil využil této příležitosti a provedl očištění, lokální patinování a hlavně hydrofobizaci kříže už letos. Náklady byly ve výši 36 tisíc korun. Litinový prvek hrazení by se měl na místo vrátit ještě do konce letošního roku.

Město pokračuje v opravách drobných památek

Další památka ve Véskách, pozdně barokní kříž v Nivách, se dočkala obnovy před 2 lety. Nicméně na soklových částech památky se objevily barevné skvrny vzniklé působením nežádoucích solí. Restaurátor Tomáš Martinák proto letos provedl potřebné úkony směřující k odstranění solí a poté kříž barevně zaretušoval a ošetřil hydrofobizací. Za tyto práce město zaplatilo 38 tisíc korun.  

Město pokračuje v opravách drobných památek

 -JP- 

Zveřejněno dne: 11. říjen 2022. Aktualizováno: 12. březen 2024