Se začátkem nouzového stavu zasedal v Uherském Hradišti krizový štáb

Se začátkem nouzového stavu zasedal v Uherském Hradišti krizový štáb

Vláda kvůli migrační krizi vyhlásila od pátku 4. března 2022 na dobu 30 dnů nouzový stav. V návaznosti na to zasedal v pondělí 7. března ve večerních hodinách Krizový štáb obce s rozšířenou působností Uherské Hradiště.

„Hlavní problematikou, kterou se krizový štáb zabýval, byla připravenost na poskytování pomoci ukrajinským uprchlíkům a zároveň poskytování informací o pomoci směrem k veřejnosti, ať již našim občanům či občanům Ukrajiny,“ uvedl starosta města Uherské Hradiště a předseda krizového štábu Stanislav Blaha.

Stěžejním bodem byla informace, že Krajské asistenční centrum na pomoc Ukrajině (tzv. KACPU) ve Zlíně mění svoji provozní dobu a to tak, že od 7. března funguje nepřetržitě 24 hodin denně po 7 dní v týdnu. Díky tomu dochází ke zvýšení kapacity pro příjem uprchlíků. V asistenčním centru uprchlíci po svém příchodu do Zlínského kraje vyřeší vše potřebné na jednom místě. Vyřídit je zde možno tyto záležitosti:

-          registrace, kontrola dokladů, identifikace;

-          udělení víza a vyřízení dokladů;

-          registrace zdravotního pojištění a zdravotní zabezpečení;

-          zajištění ubytování a doprava do něj;

-          humanitární pomoc – potraviny, oblečení, drogerie;

-          psychosociální pomoc.  

Krizový štáb projednal také připravenost pro případ extrémního přílivu uprchlíků z Ukrajiny či případné zhoršení bezpečnostní situace v ČR. Dle informací zástupce Policie ČR v souvislosti s přílivem uprchlíků z Ukrajiny doposud nebylo třeba řešit zhoršení bezpečnostní situace v našem regionu.

Krizový štáb se zabýval také začleněním dětí z Ukrajiny do mateřských a základních škol, kam se tyto děti postupně přijímají v souladu s metodickými pokyny Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které mají školy již od minulého týdne k dispozici. Ve městě také postupně vzniká nabídka volnočasových aktivit, kterou mohou děti z Ukrajiny zdarma využívat. „Veškeré dostupné informace jsou uveřejňovány na webu města Uherské Hradiště ve speciálně zřízené sekci POMOC UKRAJINĚ – AKTUÁLNÍ INFORMACE,“ upřesňuje Stanislav Blaha.

I nadále město Uherské Hradiště organizuje ve spolupráci s městským informačním centrem materiální sbírku pro Potravinovou banku Zlínského kraje. Potraviny a drogerii je možno odevzdat každý den včetně víkendu v budově jezuitské koleje na Masarykově náměstí.

„Vysoce oceňuji všechny aktivity na pomoc občanům Ukrajiny, kteří museli opustit svůj domov z důvodu ozbrojeného konfliktu s Ruskem. V tuto chvíli nejsou žádné informace, že by naší zemi hrozilo bezprostřední nebezpečí. Proto považuji za samozřejmé soustředit se na humanitární pomoc lidem, kteří nás v této těžké době potřebují,“ uzavřel starosta Blaha.

Zveřejněno dne: 8. březen 2022. Aktualizováno: 11. březen 2024