Ve městě přibyly další nádoby na oleje a tuky

Ve městě přibyly další nádoby na oleje a tuky

Už přes 3 roky mají občané Uherského Hradiště možnost zbavit se pohodlně upotřebeného oleje nebo tuků z kuchyně. Radnice nechala napříč městem rozmístit speciální zelené nádoby, kam je možné olej ukládat. Nyní se počet míst s nádobami na olej rozšířil o dalších šest, celkem tedy již občané mohou oleje a tuky vyhazovat na 38 místech ve městě.

Lidé možnost jak se zbavit olejů z vaření přivítali a hodně jí využívají, přesto má sběr ještě rezervy. Ze začátku si občané často pletli nádoby na sběr olejů s těmi, kam se hází sklo, nyní se častěji stává, že jsou oleje vyhozeny v nevhodných nádobách či obalech.

„Rádi bychom připomněli, že oleje lze do speciálních nádob vyhazovat v uzavřených PET lahvích nebo jiných plastových obalech, nepoužívejte prosím skleněné lahve,“ připomněl místostarosta města Čestmír Bouda s tím, že sběr olejů se týká pouze olejů z domácností. „Vyjetý olej z auta či z jiné techniky tam rozhodně nepatří,“ uvedl.

Nové nádoby na oleje jsou přistaveny na těchto místech:

Štěpnická 1108

Za Alejí 872

Zahrádky 1526

Pod Svahy 1000

Sadová 1031

Louky 496

Nevíte, kde nejblíž vašeho bydliště najít nádobu na použitý olej? Všechny nádoby na odpady jsou na webu města v Geografickém informačním systému:  https://gis.mesto-uh.cz/ost/pasport-odpadu/

Uherské Hradiště bylo v roce 2019 prvním městem ve své kategorii ve Zlínském kraji, kde byl sběr použitého oleje z domácností zaveden. Zatímco v prvním roce sběru olejů bylo svezeno 2304 kilogramů olejů a tuků, za loňský rok to bylo již 6007 kilogramů.

Město Uherské Hradiště patří v oblasti odpadového hospodářství již dlouhodobě mezi krajské lídry.

Foto: ilustr.město Uherské Hradiště

-JP-

Zveřejněno dne: 11. duben 2022. Aktualizováno: 11. březen 2024