Vzpomínkový akt k 77. výročí konce 2. světové války

Vzpomínkový akt k 77. výročí konce 2. světové války

Především uctěním památky obětí si v sobotu 30. dubna připomnělo město Uherské Hradiště výročí 77 let od skončení druhé světové války.

V posledních dvou letech se při výročí konce války v roce 1945 konala kvůli epidemii koronaviru pouze tichá vzpomínka. Až letos se u památníku na náměstí Míru mohli sejít občané, aby spolu se členy vedení města, zástupci Armády ČR, Sokola a dalšími hosty položili květiny k památníku, uctili památku obětí války a připomněli si její skončení v Uherském Hradišti. 

Na celkovou atmosféru vzpomínkového aktu měla vliv také současná válka na Ukrajině. Promítla se také do slov starosty města Stanislava Blahy, který ve svém proslovu mimo jiné zmínil:

„Válka, která skončila před 77 lety, se od té současné v tom hlavním nelišila. Umírali v ní nevinní lidé. Osobně to proto vnímám tak, že jsme se dnes nesešli, abychom poděkovali těm, kteří do naší země v roce 1945 pomohli vrátit svobodu. Ale hlavně, abychom uctili ty, kdo v této válce přišli o život, abychom dnes my mohli žít s našimi rodinami v míru.“ 

Po skončení vzpomínkového aktu na náměstí Míru se členové vedení města poklonili obětem II. světové války u památníků v jednotlivých městských částech.

-JP- 

Zveřejněno dne: 30. duben 2022. Aktualizováno: 11. březen 2024