34. výročí sametové revoluce si lidé v Uherském Hradišti připomněli tradičním zpíváním U Rozárky

34. výročí sametové revoluce si lidé v Uherském Hradišti připomněli tradičním zpíváním U Rozárky

Uctění Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva začalo v pátek 17. listopadu nejprve tichou vzpomínkou u památníku obětem komunismu u bývalé věznice a pokračovalo tradičním setkáním občanů na akci Zpívání k 17. listopadu u Mariánského sloupu na Mariánském náměstí.

Při 34. výročí sametové revoluce, významného mezníku v novodobých dějinách, který přinesl československým občanům svobodu, zaplnili po 17. hodině obyvatelé města část Mariánského náměstí. Se svým proslovem vystoupil starosta města Stanislav Blaha, dále promluvili také Josef Ondra z Konfederace politických vězňů a studenti Obchodní akademie Uherské Hradiště Nikol Supová a Artur Alves.  Hudebně akci doprovodil Smíšený pěvecký sbor Gymnázia Uherské Hradiště VIVA LA MUSICA pod vedením Jakuba Tomaly.   

„Zpětné zrcadlo do historie někdy může svádět k tomu vnímat události jako samozřejmé. Ale vyjít v listopadu do ulic chtělo obrovskou dávku odvahy – jak v roce 1939 proti nacismu, tak v roce 1989 proti komunismu,“ uvedl ve svém proslovu starosta Stanislav Blaha. „O brutálních praktikách minulého režimu víme své. Jeho žijící memento leží v srdci našeho města, jen pár minut odsud - bývalá věznice, která se už zanedlouho promění v Národní památník Věznice Uherské Hradiště. Ten dlužíme všem těm, kteří si tady prošli doslova peklem na zemi. Znovu děkuji všem, kteří jeho vybudování pomohli prosadit. A děkuji také vám všem, kdo jste se dnes sešli pro uctění památky klíčového data naší historie,“ řekl starosta.  

-JP- 

Zveřejněno dne: 17. listopad 2023. Aktualizováno: 30. leden 2024