Cenu města za loňský rok dostane Jana Polášková

Cenu města za loňský rok dostane Jana Polášková

Zastupitelstvo města Uherské Hradiště opět po roce rozhodovalo dne 4. září o udělení Ceny města Uherské Hradiště. Nejprestižnějším oceněním města letos byla oceněna pedagožka a folkloristka Jana Polášková.

Komise pro udělení Ceny města a čestného občanství obdržela ve stanoveném termínu (tj. do 30. 4. 2023) dvě nominace na udělení Ceny města za rok 2022 a zároveň posuzovala tři další nominace, přecházející z předchozího roku. Komise doporučila orgánům města udělit Cenu města Uherské Hradiště za rok 2022 Mgr. Janě Poláškové.

Mgr. Jana Polášková celý svůj život zasvětila folkloru a pedagogické činnosti. Byla členkou souboru Hradišťánek a Folklorního souboru Hradišťan, kde 11 let působila jako vedoucí taneční složky a podílela se na tvorbě tanečního repertoáru. V letech 1971 až 2002 byla vedoucí jedné ze skupin souboru Hradišťánek a se souborem opakovaně dosáhla řady úspěchů na národních přehlídkách i v zahraničí. Je členkou odborné rady pro dětské taneční kolektivy při NIPOS-ARTAMA v Praze a pravidelně se jako členka poroty zúčastňuje soutěží dětských i dospělých soutěží. Od roku 1990 je členkou programové rady MFF Strážnice a obnovené Dětské Strážnice. Jana Polášková je autorkou celé řady folklorních pořadů, především dětských. Důležitá je také její pedagogická, metodická a publikační činnost, přednáší v kurzech, seminářích a školeních, je konzultantkou diplomových prací o lidovém umění v práci s dětmi, do školních programů začleňuje regionální prvky lidového umění. Svým odborným a zároveň citlivým přístupem ovlivnila životy dlouhé řady dětí, kterým uměla přiblížit krásy lidového umění.

Cenu města za loňský rok dostane Jana Polášková

Jana Polášková, foto Slovácké muzeum Uherské Hradiště

„Cenou města Uherské Hradiště již bylo oceněno několik významných osobností z oblasti folkloru, mezi něž paní Jana Polášková rozhodně patří. Slavnostní předání ocenění proběhne 15. října, protože k tomuto datu se každoročně váže připomínka nejstarší písemné zmínky o městě. Paní Janě Poláškové z celého srdce gratuluji a velmi se těším, až jí cenu v říjnu slavnostně předáme,“ vyjádřil se starosta města Stanislav Blaha.

Cena města Uherské Hradiště je udělována (zpětně za předchozí rok) od roku 1997, kdy se jejím prvním držitelem stal sbormistr a dirigent Karel Dýnka. Vloni byla Cena města Uherské Hradiště udělena folkloristce Štěpánce Tománkové a zkušebnímu pilotovi Stanislavu Sklenářovi (za rok 2021).  Slavnostní předání Ceny města Uherské Hradiště za rok 2022 se uskuteční 15. října 2023 ve Slováckém divadle.

AUDIO pro média: 

Zveřejněno dne: 4. září 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024