Dveře na kapličce sv. Šebestiána jsou zpět v plné kráse

Dveře na kapličce sv. Šebestiána jsou zpět v plné kráse

Vandaly poškozené dveře barokní kaple sv. Šebestiána na Palackého náměstí jsou již opravené zpět na svém místě. Kaple samotná se dočkala také očištění od nečistot.

Dveře na kapli poničili vandalové pomocí spreje na jaře tohoto roku. Město v součinnosti s památkáři začalo neprodleně po události zajišťovat odbornou opravu dveří, která musela být provedena s maximálním respektem k původním technikám a materiálům utvářejícím charakter kaple.

Při obnově dveří došlo k odstranění sprejem nanesené bílé vrstvy barvy z vnější plochy a dále pak k výspravě poškozené nebo chybějící dřevní hmoty. Součástí oprav bylo také ošetření ploch asanačním prostředkem proti plísním, tmelení, retuše a nanesení nové ochranné vrstvy dřeva a kovu. Došlo také k doplnění chybějících kovových úchytek. Souběžně s restaurováním dveří proběhlo rovněž důkladné vyčištění fasády kaple od biologického napadení a nečistot. Restaurátorské práce na obnově dveří a očištění kaple přišly město na více než 204 tisíc korun.

Dveře na kapličce sv. Šebestiána jsou zpět v plné kráse

"Kaple, která byla na jaře poničena vandaly, je součástí historie města a jeho kulturní identity. My se snažíme opravovat památky a zachovávat je pro budoucí generace a pak přijde takovýto čin, vycházející z naprosté neúcty a ztráty respektu a na jeho nápravu padne spousta peněz, které třeba mohly být vynaloženy na obnovu některé jiné památky. Velmi děkujeme všem, kdo se podíleli na opravě, která je udělaná velice hezky a dobře,“ vyjádřila se místostarostka města Pavlína Jagošová.

Dveře na kapličce sv. Šebestiána jsou zpět v plné kráse

Závažnější projevy sprejerství řešilo město Uherské Hradiště letos dvakrát. V jednom případě byla sprejery poničena výše uvedená kaple na Palackého náměstí, ve druhém případě památník Obrany národa na Zeleném náměstí.  „V obou případech věc řešila Policie České republiky, z naší strany k tomu byly poskytnuty záznamy kamer městské policie. S projevy sprejerů se setkáváme relativně často i na majetku města, jako je mobiliář, veřejné osvětlení, odpadkové koše a podobně, nicméně posprejování kulturní památky nebo památníku je naprosto nepřijatelný čin. Jsem moc rád, že se dveře kaple podařilo obnovit do tohoto stavu,“ řekl starosta města Stanislav Blaha.

Barokní kaple sv. Šebestiána, která je kulturní památkou, byla postavena v roce 1716 vojáky hradišťské pevnosti pod vedením velitele Jiřího Adama z Říčan na památku obětí velké morové epidemie, která město postihla v roce 1715, umístěna byla v prostoru mezi vnějším a vnitřním opevněním před Kunovskou bránou, na nynějším náměstí Palackého. Vysvěcena byla 16. srpna 1716 a později byla na vrchol štítu umístěna plastika svatého Šebestiána, patrona vojáků. Dle unikátní technologie československého patentu Dr. Wünsche a Ing. Šuláka byla kaple v lednu roku 1969 hydraulicky nadzvednuta a přesunuta o devět metrů jihovýchodním směrem na zvýšený terén. Komplexní rekonstrukce kaple proběhla v roce 1998, v roce 2014 byla provedena celková obnova fasády. 

-JP- 

Zveřejněno dne: 10. říjen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024