Hradiště po dvacáté ve víru tance

Hradiště po dvacáté ve víru tance

Jubilejní, dvacátý ročník Slováckých slavností vína a otevřených památek ovládl o uplynulém víkendu Uherské Hradiště - srdce Slovácka. Na návštěvníky opět čekala úžasná oslava tradičního vinařství, kulturního dědictví a Slovácka samotného. Představily se desítky vinařů, folklorních souborů a skupin, hudebních a tanečních těles i jarmarečníků. Své brány otevřely také památky města včetně těch, které jsou v průběhu roku běžně uzavřeny.

Událost rok co rok láká do krásného prostředí královského města Uherské Hradiště množství diváků. V sobotu prošel městem více jak tříhodinový slavnostní průvod takřka tří tisíc krojovaných z 69 měst a obcí celého regionu, a to od nejmenších dětí po seniory, lidé si mohli užít množství vystoupení folklorních souborů a muzik po celém městě, ochutnávat vína a burčák od regionálních výrobců nebo se vydat za památkami.

Hradiště po dvacáté ve víru tance

Zahajovací pořad Srdce slavností, foto: Klub kultury Uherské Hradiště

„Jsem rád, že se letos, při dvacátém výročí slavností, opět potvrdilo, že naše slavnosti mají neopakovatelnou atmosféru a jsou jedinečným zážitkem. Pro mnoho lidí z regionu je tato akce vrcholem roku, kdy se oblečou do kroje, přijedou předvést všechno co dovedou a uctí hodnoty svých předků, což považuji za mimořádně důležitý odkaz budoucím generacím. To vše je po celý víkend zarámováno volně otevřenými historickými památkami, které Slováckým slavnostem vína dodávají malebnou kulisu. Víkend, jako byl tento, zažijete jen v Uherském Hradišti, jen tady uvidíte celé město ve víru tance, zpěvu, muziky a dobrého vína. Všem zúčastněným a samozřejmě všem těm, kteří se na slavnostech jakkoliv podíleli, patří obrovské díky,“ vyjádřil se starosta města Stanislav Blaha.

Jubilejní ročník slavností se povedl také podle pořadatelů. "Podle toho, jaké máme ohlasy od návštěvníků i účinkujících, to bylo moc pěkné. Když jsem procházel Uherským Hradištěm, bylo všude obecné veselí a dobrá nálada, a to je také naším cílem, aby se zde lidé cítili dobře. Tím, jak se všechny aktivity slavností snažíme rozprostřít prakticky po celém městě se to ani nezdá, ale odhadujeme, že zde za celý víkend bylo na 50 tisíc lidí," zhodnotil slavnosti ředitel pořádajícího Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach.

Hradiště po dvacáté ve víru tance

Během letošních slavností mohli diváci zhlédnout více jak 130 různých folklorních vystoupení, koncertů a divadelních představení. Velkou pozornost si vysloužila vystoupení souborů Hradišťan, Kunovjan a Dolina pod názvem Velikáni Hradišťského souměstí, které proběhlo ve Smetanových sadech. Neodmyslitelnou a značně oblíbenou součástí slavností jsou i vystoupení malých tanečníků, zpěváků a muzikantů. Nejmladší zpěváčci lidových písní se za velké podpory publika představili v pořadu Zazpívej slavíčku, dětské folklorní soubory přilákaly pozornost do Smetanových sadů, kde se prezentovaly v pásmu Aj my budem velicí.

Hradiště po dvacáté ve víru tance

Značnou diváckou oblibu potvrdil také každoroční národopisný pořad, ve kterém se na slavnostech představují kroje a zvyky. Autorky Ludmila Tarcalová a Marta Kondrová letos v pásmu Poďte všeci túto cestú představily oblékání poutníků při poutích na Uherskohradišťsku a Uherskobrodsku. Ke dvacátému jubileu slavností vyšla retrospektivní brožurka Krojové přehlídky, která byla vydána jako vyjádření úcty a poděkování oběma autorkám pořadu.

Hradiště po dvacáté ve víru tance

 Další novinkou tohoto ročníku byl cyklus fotografií Magické místo Uherské Hradiště, zachycující krásu města a slavností objektivem fotografa Marka Malůška. Velkoformátové fotografie byly po celý víkend vystaveny na nádvoří Reduty a vyšly také v podobě brožurky.

Již 16 let je neodmyslitelnou součástí Slováckých slavností vína a otevřených památek Putování Vinohradskou ulicí. Také letos si akci nenechaly ujít tisíce návštěvníků. Dokořán se jim otevřely historické měšťanské vinné sklepy, které tuto uličku lemují, včetně unikátního sklepního labyrintu Sklepy Mařatice, s rozmanitou nabídkou skvělých vín. K příjemné atmosféře zahrálo sedm cimbálových muzik, které doplnili harmonikáři, country i multižánrová kapela. Pro návštěvníky akce bylo připraveno také patnáct venkovních vinařských a gurmánských stanovišť.

Za uplynulé dvě dekády se Slovácké slavnosti vína a otevřených památek neobyčejně rozrostly. Z nevelké akce doprovázející Den otevřených památek v roce 2003 se stala událost, která spojuje kulturu, vinařství a historické bohatství Slovácka do jedné velké lidové slavnosti. Nekonala se pouze jednou, v roce 2020, a to z důvodu epidemie koronaviru.

"Jsme na slavnosti velmi hrdí," potvrdil starosta Stanislav Blaha. "Dělají vynikající jméno městu i celému regionu a jezdí sem návštěvníci nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí. Nic takového by se však nedalo zorganizovat bez vzájemné spolupráce všech partnerů a lidí ze zúčastněných měst a obcí, za kterou jsme jim velmi vděční," dodal.

"Za těch dvacet let bylo na slavnostech více jak dva a půl tisíce jednotlivých pořadů, jen účinkujících bylo daleko přes 100 tisíc a návštěvníků bylo za tu dobu určitě přes milion," uzavřel ředitel Klubu kultury Antonín Mach.

Zveřejněno dne: 10. září 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024