Kouzlo květin v městském prostředí: tradiční výzdoba i nové výsadby

Kouzlo květin v městském prostředí: tradiční výzdoba i nové výsadby

Během května a června se ve městě opět po roce objevila květinová výzdoba. Nádoby s výsadbami barevných letniček byly umístěny na sloupech veřejného osvětlení na Palackého a Mariánském náměstí, Zelném trhu a v ulicích Protzkarova a Havlíčkova. Šest truhlíků s letničkami zdobí okna a balkon radnice a nepřehlédnutelné jsou také dva páry květinových pyramid před vchody do budov radnice a Městského informačního centra.

A víte, jaké květiny to jsou? Do nádob byly vysazeny růžové, fialové a bílé kultivary muškátů, vějířovek a petunií doplněné drobnými žlutými květy sanvitálií a rovněž rostlinami s okrasnými listy - povijnicemi a vrbinami.

Na Masarykově náměstí díky červeným muškátům rozkvetla také sukně Mařaťanky a nových výsadeb se dočkalo i pět květináčů, které jsou součástí v létě oblíbených mlžných bran. Zde byla použita kombinace bíle kvetoucích svíčkovců, růžovofialových sporýšů, povijnice s tmavě červenými listy a bílo-zelených ostřic.

Kouzlo květin v městském prostředí: tradiční výzdoba i nové výsadby

 

Město nezapomíná ani na výsadby. V květinových záhonech a nádobách rozmístěných v různých částech města byla vyměněna zimní výsadba macešek za letní, tvořenou voskovkami, šalvějemi, kanami, starčeky, aksamitníky a africkými kopřivami. V letošním roce byla také dokončena výsadba záhonů s převahou keřů v ulici Dlouhá. Do záhonů v této lokalitě byly vybrány nízké bobkovišně, pámelníky a zimolezy, doplněné o okrasné trávy – ostřice.

-JP- -IV- 

Zveřejněno dne: 9. červen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024