Letošní první podpora na obnovu hodnotné historické architektury

Letošní první podpora na obnovu hodnotné historické architektury

Okna na východní straně fasády bude díky dotaci 150 tisíc korun moci vyměnit majitel původně velkoměšťanského domu s číslem popisným 1 v Havlíčkově ulici. Stejnou částkou z programu Podpora obnovy historické architektury města Uherské Hradiště podpoří město také opravu fasády domu č.p. 265 na třídě Maršála Malinovského. V roce 2023 je na dotace pro podporu obnovy historické architektury alokována částka ve výši 592 tisíc korun.

Výměnu oken podpořilo na domě č.p. 1 v Havlíčkově ulici podpořilo město z Fondu obnovy také v loňském roce, přičemž se jednalo okna na fasádě situované do Havlíčkovy ulice. Nyní půjde o výměnu oken na východní straně (do Hradební ulice). Zastupitelé na ni majiteli domu schválili dotaci 150 tisíc korun.

Dům č.p. 1 v Havlíčkově ulici není sice prohlášen za kulturní památku, ale nachází se v městské památkové zóně a je důležitým prvkem historického stavebního fondu a urbanistické struktury památkové zóny. Současný dům vznikl jako novostavba v roce 1896, projektantem i stavitelem byl Josef Schaniak. V domě, kde nyní sídlí prodejna Baťa, v minulosti fungoval mimo jiné hostinec a později bufet (do roku 1950), jež byl v roce 1960 změněn na jídelnu se samoobsluhou, která byla v provozu až do počátku 90. let 20. století. Obyvateli byla hovorově nazývaná „Jednička". Stavebně historický průzkum hodnotí dům jako kvalitní stavitelskou práci z období historismu konce 19. století s hodnotnými eklektickými fasádami.

Letošní první podpora na obnovu hodnotné historické architektury

Dům č. p. 265 na třídě Maršála Malinovského se nachází v ochranném pásmu městské památkové zóny. Jedná se o novostavbu z roku 1898, podobně jako u domu výše podle projektu stavitele Josefa Schaniaka. Ačkoliv také není kulturní památkou, je dům hodnocen jako kvalitní architektura z období historismu. Na obnovu fasády domu schválili zastupitelé žadateli o podporu 150 tisíc korun.

Letošní první podpora na obnovu hodnotné historické architektury

„Dotační program Podpora obnovy historické architektury města Uherské Hradiště byl zřízen k poskytování finančních dotací na obnovu objektů, které nejsou prohlášeny za kulturní památku, ale disponují prokazatelně památkovými nebo architektonickými hodnotami. Dále tento program slouží k podpoře obnovy objektů, které jsou prohlášeny za kulturní památku, ale nacházejí se mimo území Městské památkové zóny Uherské Hradiště,“ přiblížila místostarostka města Pavlína Jagošová.

Vloni šly peníze z fondu Podpory obnovy historické architektury na výše zmíněnou první část výměny oken na domě č.p. 1 v Havlíčkově ulici, dále na obnovu fasády domu v ulici Jindřicha Pruchy 392 a na restaurování kamenného obelisku v Soví hoře. Celková suma poskytnutá žadatelům byla v loňském roce zhruba 250 tisíc korun.

audio pro média:

-JP- 

Zveřejněno dne: 8. únor 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024