Město se opět soustředilo na údržbu památek

Město se opět soustředilo na údržbu památek

Známá barokní kašna na Mariánském náměstí, ale i kříž v Míkovicích nebo křížové zastavení v Sadech jsou památkami, kterých se v uplynulých týdnech ujali odborníci. Svými zásahy nejen zlepšili jejich stav, ale také díla ošetřili, aby byla lépe chráněna před nežádoucími vlivy vnějších podmínek.

Kašna na Mariánském náměstí, jejíž bazén je tvořen dvanácti kamennými kusy, prošla komplexním restaurátorským zásahem v roce 2016. Stav památky byl sice stabilizovaný, ale už se projevovala přirozená degradace kamenných prvků a také koroze na kovových sponách zamezujících pnutí bazénu. Restaurátor Tomáš Martinák očistil kameny od biologického napadení i prachu a vyměnil původní kovové spony za kopie z nerezu. Na kamenných prvcích provedl plastickou i barevnou retuš, povrch pak zafixoval hydrofobním prostředkem. 

„Všechna tato opatření by měla být dostačující proti degradaci kulturní památky po dobu pěti let. Poté bude třeba opět prohlídka okem odborníka a přinejmenším nové opatření ve formě zpevnění povrchu kamene,“ přiblížila místostarostka Pavlína Jagošová. „Památky nejsou pouhé objekty, jsou spojením s naší historií a kulturou a dokladem událostí, které utvářely naše město. Proto je důležité, abychom se o ně pečlivě starali a zabránili degradaci jejich materiálů,“ zmínila místostarostka. Náklady na obnovu kašny byly 140 tisíc korun. Kašna na Mariánském náměstí pochází z konce 17. století, kdy ji postavil Karel Josef Rossi. Původně byla umístěna ve středu náměstí, v roce 1715 však bylo dílo přesunuto do stávající polohy a na původním stanovišti byl postaven morový sloup.  

Prokoukl také kříž v Míkovicích, který stojí na ulici Hlavní. Poslední restaurátorský zásah byl z roku 2003, kdy byly navíc řešeny rozsáhlé škody způsobené nárazem autobusu. Kříž bylo zapotřebí znovu zakonzervovat, proto rukou kameníka Petra Blahy došlo k očištění kamene, barevnému sjednocení a ošetření hydrofobním roztokem. Náklady byly 29 tisíc korun. Kříž v Míkovicích byl vytvořen kamenickým mistrem Josefem Zbořilem v roce 1891 na náklady obce. 

Město se opět soustředilo na údržbu památek

Poslední z nedávno opravených památek je křížové zastavení v Sadech pod hřbitovem, které je dílem od neznámého autora z 19. století. V tomto případě se jednalo o zásah po pěti letech. Práce, kterých se zhostil rovněž kameník Petr Blaha, byly podobného charakteru, tedy očištění, barevná retuš a zpevnění kamene. Došlo i na zlacení písma na mramorové desce. Náklady byly 26,5 tisíce korun. 

Město se opět soustředilo na údržbu památek

„Pokud máme tu výsadu, honosit se vzácným dědictvím v podobě památek, je nezbytné, abychom se o ně starali a zachovali je pro další generace. Péče o naše památky je především investicí do budoucnosti našeho města,“ vyjádřil se starosta města Stanislav Blaha.

-JP-  

Zveřejněno dne: 15. červen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024