Město Uherské Hradiště má nový slavnostní řetěz

Město Uherské Hradiště má nový slavnostní řetěz

Město Uherské Hradiště má své insignie, jako je slavnostní řetěz či pečetní razidlo, které mají svůj historický a symbolický význam a jsou součástí městských ceremoniálů, slavnostních příležitostí a událostí. Současné městské insignie od Otmara Olivy nyní doplnil nový slavnostní řetěz, který v letošním roce vytvořil akademický sochař Michal Vitanovský. Nová insignie měla svou premiéru při slavnostním předávání Ceny města Uherské Hradiště dne 15. října, kdy si město připomnělo také 765. výročí udělení městských práv.

Slavnostní obřadní řetěz je symbolem, který při slavnostních příležitostech nosí zpravidla starosta města. Nový řetěz je vytvořen z bronzu. „Úkol udělat nový řetěz pro starostu města Uherské Hradiště mě překvapil, protože žiji v tom, že nejlépe regionu rozumí člověk, který je tam odtud. Pak jsem ale tuto nabídku přijal s tím, že to je výzva. Řetěz je možné udělat zcela dekorativně, šperkařsky, nebo je možné využít ho obsahově. Šel jsem tou druhou cestou,  nechal se slyšet autor díla Michal Vitanovský, který má k Uherskému Hradišti mnohaletý vřelý osobní vztah.

Dílo představuje řadu symbolů: centrální článek štítového tvaru, s reliéfem hlavních historických dominant města, nese na své horní straně korunu krále Přemysla Otakara II. Do obou stran pak vybíhá nápisová páska s několika staroslověnskými literami. Spodní část centrálního článku je obkroužena částí barokních hradeb připomínající jednu z etap opevnění města. Řadový článek je inspirován takzvaným nákončím, charakteristickým detailem z výbavy velkomoravského oblečení. Závěsná medaile na averzu nese historický znak města a opis Uherské Hradiště, na reverzu je velký státní znak.
 

Město Uherské Hradiště má nový slavnostní řetěz

Medaile na řetězu je otočná podle charakteru společenské události, na kterou bude užíván, například při svatebních obřadech bude užívána strana se státním znakem. Za nový řetěz město zaplatilo 162 tisíc korun.

Současné insignie města Uherské Hradiště ztvárnil v roce 1994 akademický sochař Otmar Oliva. Insignie tvoří pečetní typář (razidlo)  a řetěz o celkové délce obvodu asi 170 centimetrů a váze 3 kilogramy, který je vyroben z bronzu a ze stříbra. 

"Zatímco u řetězu Otmara Olivy jde spíše o hodnotné umělecké dílo hodící se pro výjimečné okamžiky, řetěz autora Michala Vitanovského je slavnostním obřadním řetězem pro širší použití. Bude sloužit nejen k slavnostním událostem, ale i jako řetěz obřadní," přiblížil starosta města Stanislav Blaha.

Při obřadech, jako jsou například sňatky, používají v současnosti zástupci města (oddávající) obřadní řetězy se státním znakem, které má město celkem 3.  Dva z nich jsou víceúčelové a jejich medaile obsahuje i historický znak města, používají se při slavnostních přijetích, vítání občánků apod. Jejich autorem byl uherskohradišťský sochař a medailér André Vícha. Vzhledem k tomu, že tyto obřadní řetězy jsou mnohaletým nepřetržitým používáním již značně opotřebené, město se rozhodlo pořídit nový řetěz.

Kromě insignií má město Uherské Hradiště také své symboly, jako je logo (grafická značka), znak či vlajka.

Pozn. Michal Vitanovský je významný český sochař, medailér, typograf a publicista, který je, mimo jiné, autorem návrhu československého Řádu T. G. Masaryka a českého Řádu Bílého lva.

Medailonek Michala Vitanovského k novému slavnostnímu řetězu:

Zveřejněno dne: 16. říjen 2023. Aktualizováno: 11. leden 2024