Město vydá novou vyhlášku o dani z nemovitých věcí

Od nového roku 2024 se v Uherském Hradišti změní výše daně z nemovitých věcí. Díky vyšší dani z nemovitých věcí by městu v příštím roce měl vzrůst příjem o 9,7 milionu korun.

Výpočet daně z nemovitostí se skládá ze základní sazby za m2, která je stanovena zákonem č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí. Základní sazba je násobena velikostním koeficientem obce, který je dán počtem obyvatel dle sčítání lidu. Město, v souladu ze zákonem o dani z nemovitých věcí, může obecně závaznou vyhláškou upravit velikostní koeficient  obce (zvýšit o jednu kategorii nebo snížit o jednu až tři kategorie) a může na svém území stanovit koeficient místní.

Z důvodu zachování rovného přístupu ke všem místním částem není novou obecně závaznou vyhláškou řešena úprava  velikostního koeficientu města, tento je dle počtu obyvatel města z posledního sčítání lidu pro všechny katastrální části města ve stejné výši (2,5). Novou obecně závaznou vyhláškou je upraven pouze koeficient místní, který je pro rok 2024 stanoven ve výši 2,2, a to s ohledem na neustále se zvyšující náklady města na zajištění údržby zeleně, chodníků a komunikací, zimní údržby a dalších opakujících se potřeb.

„Zásadní parametr je ten, že v celém městě sjednocujeme koeficienty, to znamená, že zavádíme místní koeficient 2,2. Doposud jsme měli rozdílnou výši daně v jednotlivých místních částech, a to tak, že Mařatice a centrum města měly zvýšený velikostní koeficient na 3,5, ve zbytku města byl 2,5,“ přiblížil starosta města Stanislav Blaha.

Účelem daně z nemovitých věcí je umožnit obcím získat prostředky zejména na údržbu a čištění komunikací, veřejnou zeleň, zimní údržbu, a případně i obecně na „komunální služby“. Z tohoto pohledu je pro rok 2024 na uvedené úkony plánováno 123,3 milionů korun výdajů a 20,7 milionů korun příjmů, což znamená ztrátu 102,7 milionu korun, která by mohla být alespoň částečně pokryta výnosem daně z nemovitých věcí.

O vydání nové obecně závazné vyhlášky o dani z nemovitých věcí rozhodlo Zastupitelstvo města Uherské Hradiště na svém zasedání dne 4. 9. 2023. 

Zveřejněno dne: 4. září 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024