Prostředí smuteční síně vylepšily nové květiny

Prostředí smuteční síně vylepšily nové květiny

Po více než pěti letech se interiér smuteční síně v Mařaticích dočkal nové květinové výzdoby. Původní vazby z umělých květin nově nahradily rozličné druhy umělých pokojových rostlin v truhlících v dekoru dřeva, vyrobených na míru.

Celkem 12 květináčů je umístěno kolem lavic u vchodové části síně, ve výklenku i ve vyvýšeném prostoru vedle katafalku. Součástí výzdoby je také vazba přímo na řečnickém pultíku a tři moderní mechové obrazy na stěnách síně.

Z důvodu snadnější údržby a dlouhodobého efektu se město rozhodlo pro umělé rostliny, které ovšem na první pohled nejsou rozeznatelné od živých a nebudou v barevném kontrastu s kyticemi a věnci přinesenými do smuteční síně pozůstalými.

„Původní květinové prvky svým vzhledem již neodpovídaly současným trendům. Věříme, že nová výzdoba bude vhodným a výrazným, nikoliv však rušivým prvkem, a že celý prostor smuteční síně získá důstojný a nadčasový charakter,“ přiblížila místostarostka města Pavlína Jagošová.

Kompletní výměna rostlinných dekorací vyšla město přibližně na 100 tisíc korun.

„Vzhled smuteční síně by měl vyjadřovat úctu k našim zemřelým a vytvářet atmosféru klidu. Myslím, že nová květinová výzdoba ke zvýšení estetiky tohoto místa jednoznačně přispívá,“ vyjádřil se starosta města Stanislav Blaha. 

Obřadní síň na hřbitově v Uherském Hradišti-Mařaticích byla zbudována v roce 1979. Provozovatelem obřadní síně, stejně jako všech městských hřbitovů, je město Uherské Hradiště, jejich správu na základě smlouvy vykonává Hrates a.s.

-JP- 

Zveřejněno dne: 5. červen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024