Průtahy v zadávacím řízení posunou termín spuštění nové koncepce MHD

Průtahy v zadávacím řízení posunou termín spuštění nové koncepce MHD

Od začátku roku 2024 měla začít MHD v Uherském Hradišti fungovat podle nového provozního modelu. Termín rozjezdu nové MHD však město musí odložit, protože kvůli návrhu, který řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen ÚOHS), dosud není ukončeno zadávací řízení. Město tak nemohlo dokončit výběr dopravce, který bude novou MHD ve městě zajišťovat.

Město zahájilo zadávací řízení už v první polovině tohoto roku, aby byl co nejdříve znám vybraný dopravce, který nabídne nejlepší ekonomické podmínky za dodržení vysokých kvalitativních požadavků, mezi které patří nízkopodlažní vozidla či klimatizace. Předjímat přesný časový průběh zadávacího řízení však nelze, stejně tak nelze určit, kdy ÚOHS rozhodne.

"Pokud jsou v průběhu zadávacího řízení podány námitky či návrh na přezkoumání veřejné zakázky ÚOHS, je to nepředvídatelná situace, kterou neovlivníme. Paradoxní je, že návrh na zahájení řízení o přezkoumání úkonů zadavatele podal výrobce vozidel, který ani do soutěže nebyl zapojen, a který řeší velikost autobusů. Ty my potřebujeme vzhledem k místním podmínkám menší," sdělil starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Která společnost bude MHD v Uherském Hradišti zajišťovat, to bude zřejmé až po rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.  

"Podnikneme však všechny kroky k tomu, abychom novou MHD spustili co možná nejdříve. Všem občanům bych chtěl poděkovat za trpělivost a pochopení této situace. Hned, jak to půjde, budeme informovat o reálném termínu, ve kterém nová MHD vyjede,“ doplnil Stanislav Blaha.

Snahou města je zavedení moderního, uživatelsky atraktivního a efektivního systému veřejné dopravy, který bude plně odpovídat potřebám co nejpočetnější části občanů města. Stávající systém fungování veřejné dopravy je nemoderní a překonaný, není pro cestující atraktivní a přívětivý a zaostává za obecnými trendy.

Nový provozní model MHD se opírá o data získaná z podrobných průzkumů. Bylo provedeno nejen sčítání cestujících v autobusech, ale také sociologický průzkum dopravního chování obyvatel a jeho potřeb, zvlášť dle jednotlivých čtvrtí, sídlišť a místních částí. Linkové vedení autobusů MHD výrazně lépe pokrývá zastavěné území a nabízí řadu nových zastávek.

"Věříme, že nový model MHD bude funkční a že bude pro obyvatele zajímavou a hlavně výhodnou alternativou k cestování autem," řekl starosta Blaha.

V poslední době vznikají ve městě nové zastávky, řada z nich je provizorních. Ty budou dokončeny v návaznosti na spuštění nové koncepce MHD. Budou postupně kultivovány a přestavěny do definitivní podoby v rámci koncepčních projektů revitalizace nebo regenerace veřejných prostranství, nebo komplexních dopravních opatření. Některé zastávky byly vybudovány už v předstihu, jako např. ve Staré Tenici, na Sokolovské ulici, Moravním náměstí či u Smetanových sadů. Nový model MHD bude po spuštění po dobu jednoho roku podrobně monitorován. Data o cestujících budou vyhodnocována a budou podkladem pro případné korekce.

Audio pro média: 

-JP- 

 

Zveřejněno dne: 6. prosinec 2023. Aktualizováno: 30. leden 2024