První etapa cyklostezky Mařatice – Sady je hotová

První etapa cyklostezky Mařatice – Sady je hotová

Výstavbu první etapy cyklostezky, která propojí části města Mařatice a Sady, dokončilo koncem roku 2023 město Uherské Hradiště. Pouze částečně zpevněnou a neosvětlenou pěšinu, která byla navíc za nepříznivého počasí obtížně schůdná, nahradila stezka pro chodce a cyklisty pokrytá betonovou dlažbou.

Cyklostezka vytvoří bezpečnou trasu pro cyklisty při dojíždění do zaměstnání, může sloužit také dětem z místní části Sady pro bezpečnou cestu do spádové základní školy v Mařaticích a bude rovněž bezpečnou cestu pro obyvatele místních částí, protože odklání chodce a cyklisty z frekventovaných komunikací v rámci města.

Začátek prvního dokončeného úseku cyklostezky je v ulici Pod Lipkami v Sadech, v místě napojení původní polní pěšiny vedoucí do Mařatic na slepou místní komunikaci, která vede ke hřbitovu. Konec úseku je u kříže, kde stavba dočasně navazuje na polní pěšinu.

Stavební práce, které vypukly letos v srpnu, zahrnovaly vybudování 3 metry široké stezky pro pěší a cyklisty s povrchem z betonové dlažby 20x20 centimetrů. V místě u kříže pak bylo zřízeno malé odpočívadlo s lavičkou, přibyl také odpadkový koš, u stezky je rovněž nové veřejné osvětlení. Došlo také k odvodnění povrchových vod zatrubněným příkopem a v okolí byly provedeny terénní úpravy.

První etapa cyklostezky Mařatice – Sady je hotová

 Jsem moc rád, že se po letech jednání s majiteli pozemků konečně podařilo postavit první část cyklostezky. Na právě dokončený úsek chceme samozřejmě v budoucnu navázat dalším, ukončeným v Mařaticích na ulici Konečné. Pokud získáme dotaci, mohli bychom pokračovat v příštím roce," sdělil starosta města Stanislav Blaha.

První etapa cyklostezky vyšla město na 6,04 milionů korun. Uherské Hradiště získalo na první etapu projektu "Cyklostezka Mařatice – Sady" podporu v rámci Integrovaného operačního programu (IROP), přičemž výše dotace činí 5,1 milionu korun.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

 


Audio pro média: 

Zveřejněno dne: 8. prosinec 2023. Aktualizováno: 31. leden 2024