Sportovní halu čekají velké opravy

Sportovní halu čekají velké opravy

Rozsáhlá opatření vedoucí k úspoře energií čekají sportovní halu v Uherském Hradišti. Sportovní hala je dlouhodobě energeticky nevyhovující a zásah nutně potřebuje.

Předmětem připravované akce jsou energetická opatření. Projekt bude řešen metodou EPC, což je komplexní služba, která v sobě zahrnuje návrh úsporných opatření, přípravu i samotnou realizaci. Celkové náklady dosáhnou výše 54 milionů korun (s DPH). Akce bude spolufinancována z dotačního programu Státního fondu životní prostředí, v rámci Národního plánu obnovy, a to částkou 14 milionů korun.

„Sportovní halou už se zabýváme dlouho a primárním cílem je zlepšit bilanci tohoto objektu ve spotřebě energií.  Například vytápění je bez možnosti regulovat jednotlivé okruhy, ve velkém sále jsou již naprosto nevyhovující okna, je tam prakticky nulová tepelná izolace, ve špatném stavu je i střecha,“ popsal starosta města Stanislav Blaha.

Současný projekt zahrnuje zateplení pláště budovy i ploché střechy, instalaci fotovoltaiky, ventilátorů, stínící techniky, ale i výměnu světel. Nový bude také systém měření a regulace tepelného hospodářství, v hale budou vyměněna okna a přibydou nádrže k retenci srážkové vody.

„Celý projekt energetických opatření ve sportovní hale metodou EPC začne v srpnu tohoto roku a dokončen by měl být za 14 měsíců. Očekávaná roční úspora energie by měla dosáhnout výše přesahující 1 milion korun,“ sdělila místostarostka města Marcela Čechová.

Víceúčelová sportovní hala byla původně vybudována v podobě velkého sálu, a to jako pavilon pro připravovanou zemědělsko-průmyslovou výstavu k 700. výročí založení města Uherského Hradišti v roce 1957. Když se výstava neuskutečnila, pokračovala stavba v dalších letech patrovou přístavbou, která halu obklopila ze tří stran. Tím byly získány další potřebné prostory a technické zázemí pro sportovní vyžití obyvatel města. Částečně byla hala dokončena v roce 1959, kdy se zde konaly první akce, k slavnostnímu otevření nového objektu došlo až v říjnu 1962.

audio pro média:

Zveřejněno dne: 18. červenec 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024