Střechy na Základní škole Za Alejí pokryla vegetace

Střechy na Základní škole Za Alejí pokryla vegetace

Město Uherské Hradiště zrekonstruovalo střechy na Základní škole Za Alejí a změnilo je na takzvané zelené střechy, aby zadržovaly část dešťových vod. Převážná většina střešních ploch je vegetační, zbytek pokrývá drenážní kamenivo. Rekonstrukce střech na škole přišla město na takřka 50 milionů korun.

Střechy na Základní škole Za Alejí si o opravy říkaly již delší dobu. S jejich celkovou rekonstrukcí začalo město letos v srpnu.

"Kromě nahrazení střešních krytin novými, schopnými zadržovat dešťové vody, jsme řešili také zateplení střechy a nové odvětrání sociálních zařízení,“ popsala místostarostka města Marcela Čechová. Zelená střecha je tvořena vegetační extenzivní rozchodníkovou rohoží doplněnou o pásy z kačírku. Použitý Rozchodník šestiřadý je sukulentní bylina, která dorůstá do výšky asi 10 cm a vytváří husté koberce.

Střechy na Základní škole Za Alejí pokryla vegetace

 Významná investiční akce je v rámci uherskohradišťských škol první svého druhu. „Základní škola Za Alejí je první školní budovou v Uherském Hradišti se zelenými střechami. Hlavním přínosem je samozřejmě retence dešťových vod, ale zlepší se i vzhled budov, a tím i prostředí pro vyučující a žáky,“ vyjádřil se starosta města Stanislav Blaha.

Výměna střech přišla město na celkem 49,6 milionu korun a bude spolufinancována z dotačního programu Státního fondu životní prostředí České republiky (SFŽP), v rámci Národního plánu obnovy, a to částkou 33,5 milionu korun. Název projektu: „Retence srážkové vody na střeše budovy Základní školy Za Alejí 1072“. 

Logo Financováno Evropskou unií NextGenerationEU
Logo Národní plán obnovy

 
Audio pro média: 

Zveřejněno dne: 8. prosinec 2023. Aktualizováno: 31. leden 2024