U amfiteátru v Parku Rochus vznikne nová zóna pro děti

U amfiteátru v Parku Rochus vznikne nová zóna pro děti

Díky projektu financovanému v rámci přeshraničního dotačního programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika vznikne v areálu Parku Rochus ještě do konce listopadu zóna pro děti a rodiče, která provozně i funkčně doplní přírodní amfiteátr, jenž zde město v letošním roce postavilo.

Výstavba přírodního amfiteátru představuje další etapu revitalizace bývalého cvičiště a jeho proměnu na příměstskou odpočinkovou zónu. Amfiteátr, který je umístěný na okraji parku, v blízkosti muzea v přírodě, rozšíří jeho programové možnosti a umožní pořádání široké škály kulturních či společenských akcí.

„Provoz nového amfiteátru, který byl dokončen v měsíci červenci, plánujeme spustit na jaře příštího roku. Amfiteátr bude při kulturních akcích využívat nejen Park Rochus, ale i příspěvkové a spolupracující organizace. Prostor pro rodiče s dětmi tam přirozeně nemůže chybět,“ okomentoval projekt starosta města Stanislav Blaha.

U amfiteátru v Parku Rochus vznikne nová zóna pro děti

Na novém hřišti, které bude nedaleko od amfiteátru, se děti mohou těšit na spoustu herních prvků. Pro nejmenší děti (věkovou kategorii od 1 roku věku) bude určen nízký domeček se skluzavkou a příslušenstvím, trojhoupačka s hnízdem a designová houpadla. Pro děti starší 3 let přibude kolotoč, kůly na balancování, překážkový most či pružinové houpadlo.  Zejména v teplém období návštěvníci jistě ocení, že mohou u hřiště využít také posezení, které bude zastíněno pomocí kosočtvercové markýzy.

„Herní prvky a mobiliář budou umístěny do plochy nad amfiteátrem. Prvky budou vyrobeny z akátového dřeva s minimálním podílem jiných materiálů. Dopadové plochy u herních prvků plánujeme z bezpečnostních zatravňovacích rohoží, “ upřesnil místostarosta města Čestmír Bouda. U kaple sv. Rocha pak město nechá naistalovat 2 lavičky, aby si zde mohli lidé odpočinout.

U amfiteátru v Parku Rochus vznikne nová zóna pro děti

Pořízení dětského hřiště a doplnění mobiliáře je, podobně jako výstavba celého amfiteátru, realizováno díky projektu přeshraničního dotačního programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, ve spolupráci se slovenským partnerem, městem Púchov. Celkové náklady na dětské hřiště a mobiliář činí takřka 1,3 milionu korun (s DPH), dotace by měla pokrýt 90 % těchto výdajů. Výstavba amfiteátru si vyžádala náklady 11,4 milionu korun, přičemž dotace činí zhruba 6,3 milionu.

První stavební práce na amfiteátru samotném byly zahájeny v březnu letošního roku a zahrnovaly terénní úpravy s vytvořením svahu o jednotné sklonitosti pro hlediště a vodorovné plochy pro pódium. Projekt si vyžádal také výstavbu nové komunikace, která navazuje na hlavní příjezdovou cestu do areálu, zřízení kabelové přípojky a vybudování osvětlení přístupu a prostoru amfiteátru. Do konce měsíce července  pak vznikla samotná zpevněná plocha pro pódium, 2 schodiště, plošiny pro lavice k sezení a mobilní podium. Vše doplnila parková úprava v okolí amfiteátru. Amfiteátr bude zčásti přírodní - návštěvníci budou sedět na zatravněné ploše, v části hlediště pak bude k sezení využito mobilních dřevěných lavic, které budou uskladněny v blízkém objektu Parku Rochus. Předpokládaná kapacita amfiteátru je asi 400 míst.

„Jsme moc rádi, že se po nějaké době podařilo posunout rozvoj našeho areálu zase o kousek dál. Shánět prostředky na investiční projekty není v této době vůbec jednoduché, o to více si vážíme podpory a spolupráce města Uherské Hradiště, které díky programu přeshraniční spolupráce zrealizovalo tento zajímavý projekt rozšiřující zázemí pro pořádání kulturních i volnočasových aktivit v Parku Rochus,“ vyjádřil se ředitel Parku Rochus Jan Blahůšek. Podle něj bude Park Rochus v rámci dalších dotačních projektů usilovat o podporu výstavby větrného mlýna a souboru historických stodol. „Tyto stavby by mohly v budoucnu rozšířit expozici muzea v přírodě a zvýšit atraktivitu tohoto výletního místa, které společně s městem budujeme jako odpočinkovou zónu pro obyvatele i návštěvníky Uherského Hradiště,“ přiblížil Jan Blahůšek.

-JP- 

Zveřejněno dne: 27. září 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024