Uherské Hradiště má svého prvního letošního občánka

Uherské Hradiště má svého prvního letošního občánka

Každý rok je napjatě očekáván příchod prvního občánka města Uherského Hradiště. Na toho letošního jsme si po Novém roce 2023 museli počkat dokonce několik dnů. Je jím Andreas Lipčík z Mařatic.

I když maminka malého Andrease měla termín porodu 5. ledna, chlapeček se narodil až na Tři krále, v pátek 6. ledna. Vážil 3 900 g a měřil 52cm.

Maminka Dominika Dvořanová si péči porodníků v Uherskohradišké nemocnici a.s, kde se Andreasek narodil, moc pochvalovala. Porod do vody prý byl skvělý a zdravotnický personál nemocnice označila jako "dream team". Chlapeček se má čile k světu a dělá velkou radost oběma rodičům.

Prvního občánka města čeká nejen slavnostní přivítání na radnici, ale také dar 15 tisíc korun. Ostatní narozené děti s trvalým bydlištěm v Uherském Hradišti od města dostávají také finanční dar, a to 5 tisíc korun.  Rodiče, kteří mají zájem o poskytnutí finančního daru pro narozené dítě, případně o vítání občánků, musejí do 12 měsíců od narození dítěte doručit žádost, kterou lze získat na městském úřadu, nebo na webu města - více informací najdete zde.

V roce 2022 přišlo na svět v Uherskohradišťské nemocnici celkem 174 občánků města a celkový počet nových občánků byl 197.  Celkový počet narozených dětí v Uherskohradišťské nemocnici byl 1450 a další 2 porody byly v domácím prostředí. Z toho 7 x se narodila dvojčátka, na svět přišlo 739 chlapečků a 711 holčiček. Kromě běžných jmen se objevilo také několik méně obvyklých, patří k nim například Borek, Aáron, Marlene, Elli, Skarlet, Siňorita, Ábel, Zachary, Aurora či Valentina – Grace.

O rok dříve, v roce 2021, který byl pro nemocnici v počtu porodů rekordním, se narodilo 1 648 dětí. Celkový počet nových občánků byl 256, z toho 211 se jich narodilo v místní porodnici.

-JP- 

Zveřejněno dne: 9. leden 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024