Uherské Hradiště vydá novou obecně závaznou vyhlášku o stanovení obecního systému odpadového hospodářství

Uherské Hradiště vydá novou obecně závaznou vyhlášku o stanovení obecního systému odpadového hospodářství

Do obecního sytému odpadového hospodářství se v Uherském Hradišti nově zapojí některé právní subjekty, které dosud nakládání s odpady řešily samostatně.

„Město jako původce odpadu musí mít podle zákona o odpadech nastavený obecní systém odpadového hospodářství. Město Uherské Hradiště má v současné době tento systém nastavený v obecně závazné vyhlášce č. 4/2019 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem. Nicméně vzhledem k záměru zapojení některých právních subjektů do obecního systému nakládání s odpady a k úpravě stávajícího obecního systému, bylo nutné vyhlášku aktualizovat,“ popsal důvod vydání nové vyhlášky místostarosta města Čestmír Bouda.

Právnické osoby zřízené městem včetně školských zařízení nebo školská zařízení zřízená Zlínským krajem budou zapojena do obecního systému odpadového hospodářství na základě smlouvy s městem. Vlastníkem a původcem těchto odpadů se  stane město Uherské Hradiště, což znamená, že odpady bude mít ve své evidenci a může tak za ně požadovat odměnu od autorizované obalové společnosti EKO-KOM. Zároveň množství vytříděného odpadu může přispět ke zvýšení procenta vytříděnosti komunálních odpadů, která by měla v roce 2025 dosáhnout 60 %.

Obecně závazná vyhláška o stanovení obecního systému odpadového hospodářství definuje oddělené soustřeďování komunálního odpadu, zabývá se sběrem a svozem odpadu, soustřeďováním komunálního odpadu, zpětným odběrem výrobků s ukončenou životností či nakládáním se stavebním a demoličním odpadem.

„Ve vyhlášce občané najdou veškeré podrobnosti do jakých nádob a jakým způsobem ukládat odpady, jak je zajišťován svoz odpadu, jak je s ním nakládáno a podobně. Jako závazným předpisem města je povinností občanů se touto vyhláškou řídit,“ vysvětlil Čestmír Bouda. Aktualizovaná vyhláška bude platná od 1. ledna 2024.   

Město Uherské Hradiště patří v třídění odpadu dlouhodobě k mimořádně úspěšným městům, od roku 2017 se již sedmkrát stalo krajským vítězem soutěže O keramickou popelnici.  Za rok 2021 mělo město dokonce nejlepší systém sběru a třídění odpadů v celé České republice a stalo se vítězem soutěže O křišťálovou popelnici.

V roce 2022 vytřídilo město Uherské Hradiště 43 % odpadu z celkového množství 14 tisíc tun odpadu vyprodukovaného na území města. „Množství směsného komunálního odpadu sice v posledních letech klesá, nicméně je nutné toto množství dále snižovat a zejména z důvodu plánovaného ukončení skládkování odpadu v roce 2030 zajistit alternativu pro nakládání se směsným komunální odpadem.  Zde má být do budoucna zásadním krokem vybudování ZEVO v místní teplárně společnosti CTZ s.r.o, které se v tuto chvíli nachází ve schvalovacím procesu,“ připomněl starosta města Stanislav Blaha.

-JP-

Zveřejněno dne: 16. říjen 2023. Aktualizováno: 30. leden 2024