Velkolepý festival vína, folkloru a památek v Uherském Hradišti oslaví dvacítku

Velkolepý festival vína, folkloru a památek v Uherském Hradišti oslaví dvacítku

Akce, která spojuje kulturu, vinařství a historické bohatství Slovácka do jedné velké lidové slavnosti, završí v tomto roce již dvě dekády své historie. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, pořádané každoročně od roku 2003 (s výjimkou roku 2020), se budou letos v Uherském Hradišti konat ve dnech 9. a 10. září 2023.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou víkendem plným kultury, lidových tradic a zábavy. Pestrobarevný rej uchvátí své návštěvníky nejen na náměstích a v ulicích historického centra města, ale i v městských parcích a na veřejných prostranstvích, která budou zaplněna krojovanými z blízkého i dalekého okolí. Během víkendu 9. a 10. září se v Uherském Hradišti představí desítky výrobců vína, folklorní soubory, hudební a taneční skupiny, řemeslníci a lidoví tvůrci. Také městské památky, kterých bude letos 24, se otevřou veřejnosti a umožní návštěvníkům nahlédnout do historie města.

„Jsem velmi hrdý na to, jak slavnosti za 20 let vyrostly, jakou mají pověst a jaké jméno dělají městu i celému regionu. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek se staly symbolem toho, co naše město a region reprezentuje – jsou spojením naší historie, nádherných památek a bohatého kulturního dědictví. Vyjma jednoho covidového roku jsme každý rok měli tu čest sledovat průvod krojovaných, jarmark v lidovém duchu a desítky kulturních akcí, které oživují naše ulice a náměstí. Tyto slavnosti nám všem umožňují nahlédnout do naší minulosti, propojit se s tradicemi našich předků a tím se spolupodílet na jejich zachování. Děkuji všem, kteří se od prvního roku podíleli na organizaci tohoto výjimečného zážitku – partnerům, dobrovolníkům z jednotlivých obcí, folkloristům, umělcům, vinařům, řemeslníkům, majitelům památek a všem ostatním, kteří svou prací, úsilím a nadšením přispěli k tomu, že Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou tak úspěšné a oblíbené. S blížícím se víkendem 9. a 10. září máme před sebou opět jedinečnou příležitost slavit. Zároveň díky Dnům evropského dědictví budeme mít možnost nahlédnout do historie také prostřednictvím otevřených památek a třeba se i dozvědět něco nového o zlomových událostech, našich kořenech a tradicích," vyjádřil se starosta města Stanislav Blaha. 

U příležitosti jubilea Slováckých slavností vína a otevřených památek bude vydána retrospektivní brožurka Krojové přehlídky, která se bude věnovat úspěšnému pořadu, ve kterém se každoročně na slavnostech představují kroje a zvyky. Tato publikace je nejen vyjádřením vděčnosti autorkám pořadu, etnografkám Ludmile Tarcalové a Martě Kondrové, ale také způsobem, jak ocenit jejich vklad k uchovávání lidových tradic a jejich popularizaci. Další novinkou bude cyklus fotografií Magické místo Uherské Hradiště, zachycující krásu města a slavností objektivem fotografa Marka Malůška. Velkoformátové fotografie budou po celé slavnosti vystaveny na nádvoří Reduty a vyjdou také v podobě brožurky.

První ochutnávky vína vypuknou už v pátek 8. září - na Masarykově náměstí bude připraven Vinný stan s ochutnávkou regionálních vín a cimbálovou muzikou OHNICA (od 16:00 hodin). Slavnostní zahájení se bude konat v pátek na Masarykově náměstí (začátek v 19:30 hodin). Úvodní ceremonii Slováckých slavností vína a otevřených památek doplní vyhlášení šampiona vín slovácké podoblasti – Národní soutěže vín. Hlavní program, komponovaný pořad nazvaný SRDCE SLAVNOSTÍ (začátek ve 20:00 hodin) bude poctou všem, kteří se nesmazatelně zapsali do dvacetileté historie slavností, neboť se v něm představí vystupující napříč všemi zúčastněnými mikroregiony.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek by nebyly úplné bez krojovaného průvodu, který je už tradičně jedním z největších lákadel pro diváky. Průvod má letos podtitul „Když slavnosti, tak pojďme slavit“. Trasa průvodu povede od sklepů ve Vinohradské ulici až na Masarykovo náměstí. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na Hradišťský jarmark, kde se budou moci setkat s nabídkou desítek výrobců a prodejců reprezentujících svá řemesla. Jarmark je samozřejmě doplněn také o rozmanitou nabídku jídel a pití.

Některé tipy z programu:

V průběhu obou dnů lidové slavnosti se opět představí řada folklorních souborů, cimbálových muzik, sborů či dechových kapel. Příznivci lidové hudby se setkají například s dechovými hudbami Blatnička, Staroměstská kapela, Topolanka, Vinařinka, Vlčnovjanka či Drietomanka, nebo s cimbálovkami CM Bálešáci, CM Cifra, CM Jaroslava Čecha, CM Stanislava Gabriela, CM Sudovjan, CM Pentla, CM Včelaran, CM Rubáš, CM Kunovjan, CM Špica, CM Mladí Burčáci, CM Ohnica, CM Dolina a CM valašského souboru Kašava.

Uherskohradišťské soubory se budou prezentovat v sobotním pořadu ZE SRDCE SLOVÁCKA (Masarykovo nám., 13:00), ve kterém vystoupí FS Cifra a CM Špica, FS Kunovjan, CM Kunovjan, Mužský sbor JMF Derfla, FS Míkovjan, Ženský pěvecký sbor Míkovjan a Mužský sbor Míkovjan.

VELIKÁNI HRADIŠŤSKÉHO SOUMĚSTÍ jako Hradišťan, Kunovjan a Dolina zase v sobotu prozáří atmosféru ve Smetanových sadech (16:00 hodin).

Mimořádně poutavými bývají také pořady, ve kterých vystupují děti. Ty se představí například v programu AJ MY BUDEM VELICÍ (sobota 13:00 hodin, u Slovácké búdy) nebo v pořadu ZAZPÍVEJ, SLAVÍČKU (neděle 13:30 hodin, Kolejní nádvoří).

Množství dalších lidových souborů včetně dětských se představí v jednotlivých pořadech či v programech mikroregionů. 

Kromě toho je připravena celá řada koncertů: představí se PETR BENDE A CIMBALLICA, VOJODEYL, DUO GRAŽ, TOMÁŠ KOČKO & ORCHESTR a KATEŘINA MARIE TICHÁ & BANDJEEZ. Příznivci klasické hudby se mohou těšit na GRAFFOVO KVARTETO či na koncerty sborů CHORUS CASTELLI a CANTICUM CAMERALE. Pro fanoušky klezmeru pak bude připraveno vystoupení RABI GABI A G. S TANEČNÍ SLOŽKOU SOUBORU HRADIŠŤAN.

Velký zájem návštěvníků každoročně vyvolávají krojové přehlídky, ta letošní s názvem POĎTE VŠECI TÚTO CESTÚ ukáže oblékání poutníků při děkovných či prosebných poutích v uherskohradišťském a uherskobrodském děkanátu. O doprovod se postará CM Mladí Burčáci (neděle 10:45 hodin, Kolejní nádvoří).

Jedním ze stanovišť Slováckých slavností vína a otevřených památek bude opět Park a skanzen Rochus, kde se v sobotu uskuteční pásmo pořadů s názvem Aj ty svatý Rochu, daj nám vína trochu. Chybět nebude ani Středověké městečko umístěné ve Smetanových sadech, kde bude připraven bohatý program zejména pro děti. Po řece Moravě opět poplují Muzikantské lodě, konkrétně Morava a Danaj, na kterých se představí kapely Děvčice a Venca´s Group.

„Lidem, kteří přijíždějí do Uherského Hradiště, děláme jen a jen radost. Slavnosti ji přinášejí jak návštěvníkům, tak také všem, kteří tady po celé dva dny účinkují. Je to živý organismus, jehož atmosféra je neuchopitelná, neopakovatelná a nepřenositelná do jiného města. Chceme, aby lidé byli spokojení. Návštěvníci mají prakticky celé slavnosti zdarma, protože se nám po celou dobu konání akce daří udržet její nekomerční charakter. V průběhu let se slavnosti významně rozšiřovaly, narostly trhy, programová nabídka i místa, kde se slavnosti odehrávají. Skutečně se dá říci, že je to celé město od Vinohradské ulice až po přístavní hranu u řeky Moravy. Každé volné zákoutí, každý volný prostor je věnován Slováckým slavnostem vína a otevřených památek. A buď se zde odehrává něco z programové nabídky, nebo jde o některé spontánní vystoupení či hraní jen tak pro radost. Také proto slavnosti nikdy nemohou být rutina, protože by ztratily půvab jedinečného okamžiku, což by se promítlo v celé jejich atmosféře," řekl ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach. 

Historie:

Myšlenka vytvořit v Uherském Hradišti folklorní slavnost navázala na tradici národopisných výstav. První výstava se měla konat v roce 1915, avšak válečné události její přípravu přerušily. Až v roce 1937 se konala Výstava Slovácko 1937, která se řadí mezi nejvýznamnější události v historii města.

Poprvé byl program akce Den otevřených památek (v rámci Dnů Evropského kulturního dědictví) doplněn o folklorní program, zejména průvod krojovaných účastníků a skupin historického šermu z mařatických vinohradů na Masarykovo náměstí, a zároveň rozšířen do dvou dnů 13. – 14. září 2003. Stejně jako v předchozích letech byla otevřena pro návštěvníky řada památek a na Masarykově náměstí probíhal po oba dny jarmark s prodejem řemeslných výrobků. V neděli se pak konala také výstava vín a na Masarykově náměstí Hasičské odpoledne u příležitosti oslavy 130 let dobrovolných hasičů v Uherském Hradišti. Do sobotního průvodu se zapojila, kromě skupin historického šermu, řada krojovaných ze třinácti obcí a měst regionu.

Financování: Město Uherské Hradiště: 2,69 milionu korun, Nadace Synot: 1 milion korun, Vinařský fond 500 tisíc korun, Zlínský kraj 200 tisíc korun.

Omezení provozu na komunikacích:

 9. 9. 2023 od 9:00 – do 12:00 hodin je plánováno omezení provozu na ulicích Sokolovské, Všehrdově a Palackého náměstí. Celý úsek bude po dobu průvodu uzavřen. Průvod protne silnici I/55 na křižovatce ulic Sokolovská, Všehrdova, Maršála Malinovského a Velehradská třída. Dle stanoviska policie bude vyznačena objízdná trasa. Pouštěny budou pouze autobusy linkové dopravy.

Od 8. 9. 2023 (odpoledne) do 11. 9. 2022 bude úplná uzavírka ulice Poštovní, Masarykova náměstí, ulice Nádražní

9. 9. 2023 (od 6.00 h.) uzavírka ulice Vinohradské

Parkování

Žádáme účastníky a návštěvníky slavností, aby k dopravě na slavnosti zvážili i jiné možnosti, než osobní automobil. Pro návštěvníky, kteří nebudou mít jinou možnost dopravy, než osobní automobil, budou k dispozici zpoplatněná parkoviště u vlakového nádraží ČD Jih a ČD Sever, parkoviště Na Stavidle, v ulici Obchodní u OD Centrum, na Velehradské třídě (naproti autobusového nádraží), případně na náměstí Míru u kina Hvězda (pozor, omezený příjezd a výjezd po dobu průvodu). Uvedená parkoviště jsou zpoplatněna pouze v pracovní dny a v sobotu dopoledne. V krátké vzdálenosti od centra města je možné bezplatně parkovat na Studentském náměstí nebo na parkovišti u Zimního stadionu. U parkovišť přímo v centru města (například na náměstích) je třeba počítat s tím, že některá budou nepřístupná s ohledem na uzavírky komunikací.

Technické a ostatní údaje:

Úklid / odpady: Na svoz odpadkových košů bylo dohodnuto navýšení intenzity na min. 3x denně, dle potřeby (v rámci města probíhat monitoring situace, na případné problémy budeme operativně reagovat). Současně bude navýšen počet míst k ukládání odpadků o mobilní stojany s igelitovými pytli v rozsahu obdobném jak v minulých letech.

Počet prodejních a prezentačních stánků: cca 300 po celém městě  

Veřejné toalety: Dostatečné množství toalet po celém městě vč. přístaviště, průběžná údržba je zajištěna.

Umístění mobilních toalet: Komenského náměstí, ulice Nádražní, Smetanovy Sady (U Míru), Palackého náměstí, Františkánská ulice, Výšina Sv. Metoděje, Přístaviště.

Provozní doba veřejného WC v ulici Hradební:

Pátek     06:00 – 22:00 hod.

Sobota  08:00 – 22:00 hod.

Neděle  08:00 – 22:00 hod.

Zdravotní služba: stanoviště u Reduty na Masarykově náměstí – k dispozici v sobotu i v neděli.

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ

Dny evropského dědictví se konají v České republice v letošním roce ve dnech 9. až 17. září. Uherské Hradiště se tradičně hlásí k prvnímu ze dvou víkendů. Tématem letošního ročníku je Život v památkách.

V rámci Dnů evropského dědictví bude ve dnech 9. a 10. září otevřeno 24 uherskohradišťských památek, přičemž dvě z nich jsou trvale dostupné. První z nich je jediná uherskohradišťská národní kulturní památka Výšina svatého Metoděje a druhou městská hradba za Klubem kultury, kde došlo v rámci obnovy k zahloubení v místě bývalého vodního příkopu.

Znovu se otevřou také brány bývalé uherskohradišťské věznice. Zásluhou Moravského zemského muzea a ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, městem Uherské Hradiště a spolkem Memoria proběhnou v areálu bývalé věznice jedny z posledních komentovaných prohlídek. Pokud budete mít o některou z nich zájem, je třeba provést rezervaci na www.uherske-hradiste.cz/prohlidky-mesta. Rezervační systém bude uzavřen 7. září 2023. Bez rezervace nebude návštěva věznice možná.

V bývalé jezuitské koleji najdou návštěvníci kromě městského informačního centra také zdarma přístupnou Stálou expozici dějin města. V klenutých prostorách Galerie Joži Uprky, které sloužily v 17. a 18. století členům jezuitského řádu, zaplatí za prohlídku expozice snížené vstupné.

Střední uměleckoprůmyslová škola má připraven bohatý program. V sobotu i v neděli v 13:00 a v 15:00 hodin proběhnou komentované prohlídky bývalého justičního paláce. V neděli mezi 13. a 16. hodinou se mohou děti těšit na workshop a na kafíčko se ve foyeru školy se můžete zastavit už po 10. hodině. V neděli v 10:00 a v 11:00 hodin budou zájemci očekáváni také ve Franklovce, která se nachází na třídě Maršála Malinovského 368, kde bude možné nahlédnout do pohnuté historie tohoto objektu.

Ve vybraných objektech budou návštěvníky očekávat studenti uherskohradišťského gymnázia v roli průvodců.

O historii města se bude možné dozvědět více na některé z nedělních komentovaných prohlídek, přičemž zájemci si mohou vybrat ze dvou dopoledních (v 9:00 a v 11:00 hodin) a dvou odpoledních (v 14:00 a 16:00 hodin) prohlídek. Začátek prohlídky je vždy u Matyášovy brány v parku Jezuitská zahrada.

Procházka se zajímavými cíli je možná také do Mařatic, do kaple sv. Rocha nebo do Parku a Skanzenu Rochus, kde bude v sobotu komponovaný program a v neděli volné prohlídky s oživenými expozicemi v duchu slováckých tradic.

V neděli po 13. hodině bude možné navštívit i kostel Nanebevzetí Panny Marie na mařatickém hřbitově nebo zažít Historické odpoledne pro děti na Výšině svatého Metoděje se skupinou MAGNA MYSTERIA.

Neděle tradičně naplňuje památky kulturou. Dopolední koncert v kostele Zvěstování Panny Marie nabídne uherskohradišťský komorní sbor CHORUS CASTELLI, odpoledne pak představí současnou duchovní hudbu sbor CANTICUM CAMERALE. U knihovny bude připraveno vystoupení klezmer kapely RABI GABI a G. s tanečníky Hradišťanu a v zahradě františkánského kláštera se rovněž chystá koncert předního smyčcového tělesa GRAFFOVO KVARTETO.

„Majitelům a správcům všech otevřených objektů patří velký dík za ochotu umožnit prohlídku mnohdy i stovkám návštěvníků. Všem přejeme příjemné zážitky při poznávání historie i současnosti objektů, které jsou nejen kulturním dědictvím našeho města, ale i nezanedbatelnou součástí dědictví evropského,“ vyjádřil se starosta města Stanislav Blaha.

Odkazy: 

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek: Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti (slavnostivinauh.cz)

Program: Program - Slovácké slavnosti vína (slavnostivinauh.cz)

Slavnostní průvod městem + řazení průvodu: ZDE

Památky: Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti (slavnostivinauh.cz)

Klub kultury Uherské Hradiště: Klub kultury Uherské Hradiště (kkuh.cz)

Audio pro média: 

Zveřejněno dne: 28. srpen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024