Ptačí chřipka

Ptačí chřipka – aktuální nákazová situace 2017 

 

Náhrada nákladů a ztrát vzniklých v souvislosti s nebezpečnými nákazami

 

Jaké je riziko přenosu ptačí chřipky na člověka?
 

Riziko přenosu na člověka je nízké. Současná forma viru je schopna infikovat člověka pouze ve výjimečných případech, a to při úzkém styku s napadenou drůbeží. Lidé by se měli vyvarovat všech zbytečných kontaktů nejen s podezřelými zvířaty, ale i s jejich trusem a peřím.

 

Jaké jsou příznaky ptačí chřipky u lidí?

U člověka se nákaza ptačí chřipkou projevuje horečkou, postižením dýchacích cest, zápalem plic, průjmovými onemocněními. Pravděpodobnost onemocnění lidí v našem prostředí však je velmi malá. V podmínkách České republiky jde především o veterinární problém.

 

Jak se chránit?

Nejvýznamnější je dodržování zásad osobní hygieny. Důležité je mytí rukou a dezinfekce po každém kontaktu s ptáky nebo jejich exkrementy. Lidé, kteří přicházejí v zaměstnání do kontaktu s drůbeží, by v případě na podezření z nákazy v chovu měli nosit ochranné pomůcky (pracovní oděv, pokrývku hlavy, která zcela ukryje vlasy, ochrannou obuv, omyvatelné ochranné rukavice a ochranné brýle).

 

Praktické rady:
  • Při nálezu hromadného úhynu volně žijícího ptactva informujte místně příslušnou Krajskou veterinární správu, nejbližšího soukromého veterináře nebo Policii ČR.
  • Vyvarujte se styku s nemocnými nebo mrtvými ptáky a upozorněte děti, aby se takových ptáků nedotýkaly. Nevpouštějte ptáky do svého obydlí.
  • Dodržujte zásady osobní hygieny, myjte si pravidelně ruce mýdlem, obzvláště před jídlem. Pozornost věnujte hygieně při vaření.
  • Zajistěte ochranu domácích miláčků – psů, koček, apod. – zabraňte jim v kontaktu s uhynulými nebo nemocnými ptáky.
  • Při cestování do zemí zasažených virem ptačí chřipky dodržujte doporučení vydaná ECDC (Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) a Ministerstvem zdravotnictví; tato doporučení najdete na www.mzcr.cz. Nenavštěvujte např. místní trhy s drůbeží.
  • Neobávejte se konzumace drůbežího masa a drůbežích výrobků. Drůbeží maso a vejce důkladně tepelně opracujte (vařením, pečením, apod), virus je zničen při teplotě 70°C v jádře potraviny, a to již za jednu sekundu.

     


Další informace naleznete na webových stránkách:


Ministerstva zemědělství - www.mze.cz
Státní veterinární správy ČR – www.svscr.cz
na www.ptaci-chripka.cz a na www.bezpecnostpotravin.cz

 

Bezplatná telefonní linka MZe poskytující informace k ptačí chřipce: 800 100 415

 


Ptačí chřipka je virové onemocnění postihující ptáky. Postihuje jak volně žijící ptáky, tak i drůbež, jako slepice, krůty, kachny a husy, ale i jiné ptáky chované v zajetí. Postižená zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a masivně hynou v průběhu 1 – 2 dnů.