Folkloristka Jana Polášková převzala Cenu města Uherské Hradiště

Folkloristka Jana Polášková převzala Cenu města Uherské Hradiště

Slavnostní podvečer, jehož vrcholem bylo předání Ceny města za rok 2022 folkloristce a pedagožce Janě Poláškové, se konal 15. října ve Slováckém divadle. Město Uherské Hradiště si při slavnostní příležitosti zároveň připomnělo 765. výročí od udělení městských práv a představilo nové insignie města.

 Jana Polášková, která se dlouhá léta věnuje výchově dětí v oblasti folkloru a podstatnou část svého života spojila se soubory Hradišťan a Hradišťánek, se stala v pořadí už 34. držitelkou Ceny města.

Folkloristka Jana Polášková převzala Cenu města Uherské Hradiště

 Prestižní ocenění města převzala v neděli 15. října z rukou starosty města Stanislava Blahy. Cena města se předává právě k tomuto datu, neboť 15. října 1257 vydal Český král Přemysl Otakar II. tzv. zakládací listinu pro město Hradiště, kterou potvrdil vznik města. Část slavnostního podvečera byla ovšem věnována 765. výročí od udělení městských práv v roce 1258.

Výročí město využilo také k představení nového slavnostního řetězu, který pro město v letošním roce vytvořil akademický sochař Michal Vitanovský. Ten je, mimo jiné, autorem návrhu československého Řádu T. G. Masaryka a českého Řádu Bílého lva.
 

Folkloristka Jana Polášková převzala Cenu města Uherské Hradiště

 Historickou atmosféru večera navodila středověká hudba souboru Ensemble Splendens, se kterým si v programu zahrál také houslista Jiří Pospíchal. Se svými gratulacemi k ocenění Jany Poláškové se připojili členové Folklorního souboru Hradišťan i děti z Hradišťánku, které zde také, za doprovodu Cimbálové muziky Základní umělecké školy Uherské Hradiště, vystoupily.
 

Folkloristka Jana Polášková převzala Cenu města Uherské Hradiště

 celého srdce gratuluji paní Poláškové k zasloužené Ceně města. Její oddanost a vášeň pro folklor jsou příkladem pro nás všechny. Město Uherské Hradiště je velmi hrdé na své folklorní tradice a díky úsilí a odhodlání lidí, jako je Jana Polášková, se daří tyto tradice udržovat a předávat dál. Její práce má velký a trvalý vliv na mladou generaci, čímž přispívá k bohatství našeho kulturního dědictví, a to je opravdu mimořádně cenné,“ popřál oceněné starosta města Stanislav Blaha.

Stejně jako letos, také vloni byla Cena města Uherské Hradiště udělena folkloristce, konkrétně Štěpánce Tománkové, druhým oceněným v loňském roce byl zkušební pilot Stanislav Sklenář.  Cena města je udělována (zpětně za předchozí rok) od roku 1997, kdy se jejím prvním držitelem stal sbormistr a dirigent Karel Dýnka. Kromě 34 jednotlivých osobností z nejrůznějších oblastí lidské činnosti, převzaly v historii Cenu města také 2 právnické osoby – konkrétně dětský folklorní soubor Hradišťánek (2004) a Uherskohradišťská nemocnice a.s. (2020). 

Pozn. Záznam ze slavnostního předávání Ceny města bude vysílán v televizi TVS v neděli 22. 10. 2023 v 17.00 hodin

Foto: Michal Stránský a město Uherské Hradiště

Zveřejněno dne: 15. říjen 2023. Aktualizováno: 11. leden 2024