Srdce Slovácka v předvánočním čase

Srdce Slovácka v předvánočním čase

Nabídka města Uherské Hradiště bude v adventním a předvánočním čase opět bohatá. Čeká vás tradiční jarmark, množství hudebních vystoupení i venkovní bruslení.

Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu

Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Masarykově náměstí je naplánováno na pátek 1. prosince. Odpoledne začne v 16.00 hodin koncertem kapely The People, samotné rozsvěcení vánočního stromu je naplánováno na 17.00 hodin

Opět se můžete těšit na videomapping, který se po projekci dětských kreseb bude ještě jednou opakovat. Slavnostní podvečer uzavře opět skupina The People.
 

Srdce Slovácka v předvánočním čase

 

Na co všechno se v předvánočním Uherském Hradišti můžete těšit?

Vánoční strom

Po celý advent a Vánoce přináší radost obyvatelům i návštěvníkům města vánoční strom na Masarykově náměstí. Ten dostal nový kabát v loňském roce, kdy se poprvé rozzářil novými a moderními prvky, které mají tu vlastnost, že vynikají nejen po setmění, ale také za bílého dne. Letos je pro hlavní roli vánočního stromu vybrán stříbrný smrk ze soukromého pozemku v Mařaticích. Na svém čestném místě na náměstí zůstane do 2. ledna. Po tomto datu začne město vánoční výzdobu sundávat. Jako každý rok budou ve městě vánočně vyzdobeny také některé další stromy. Na rozdíl od hlavního vánočního stromu na Masarykově náměstí jde o rostoucí stromy, jehličnany na náměstí Míru, na Mariánském a Palackého náměstí, další stromy budou nazdobeny i v místních částech.

Malý jarmark

Malý jarmark, tedy prodej v celodřevěných stáncích, které lemují Masarykovo náměstí a prodávají se v nich zejména nápoje a občerstvení, je naplánován od 1. prosince 2023 do 1. ledna 2024.  

Velký jarmark 

Vánoční jarmark je v Uherském Hradišti tradiční předvánoční akcí, letos se uskuteční od 9. do 22. prosince. Zaplní prakticky celé Masarykovo náměstí a návštěvníci budou moci navštívit na 150 stánků s občerstvením i pestrou nabídkou vánočního zboží či tradičních rukodělných výrobků. 
 

Srdce Slovácka v předvánočním čase

 

Program pro všechny generace

V průběhu celého prosince bude na Masarykově náměstí připravený bohatý kulturní program. Těšit se můžete na vystoupení folklorních souborů, hudebních uskupení nejrůznějších žánrů i dětí z místních škol. V adventním čase, a to zejména o víkendech, vystoupí na Masarykově náměstí kapely The People, Žlutá ponorka, Štrůdl, Pro Tebe, DoGa UH, akuStyk, MixBand, Aneta Dubinová Poláchová, Pop-up, Venca´s Group, Duo GraŽ, Svatý pluk, Děvčice, Něco mezi, Telegraf, VojoDeyl, Martin Láska &Band, Sory či 4 z tanku a Psík.

Folklór nebo dechovou hudbu si vychutnáte s Topolankou, Hradišťánkem, Cifrou, Špicou, Pentlou nebo Blatničkou, představí se také Hradišťánek, Omladinka a cimbálová muzika Vitaj, Oskoruša, Folklorní studio Buchlovice, ženský pěvecký sbor Rezeda, Kunovjan s muzikou Svobodica, ženský sborek Hradišťanky nebo Národopisný soubor gymnázia. Se svými vánočními programy nebudou chybět ani žáci a soubory ze základních uměleckých škol, a to jak z Uherského Hradiště, tak třeba z Veselí nad Moravou. Pokud zrovna žádná vystoupení probíhat nebudou, dokreslí vánoční atmosféru v srdci města reprodukovaná hudba s vánoční tematikou, znít budou hlavně koledy.

Kdy co bude, napoví brožurka

Máte-li zájem o komplexní přehled předvánočních a vánočních koncertů, vystoupení, divadelních či filmových představení, výstav a dalších akcí v Uherském Hradišti, naleznete jej v brožuře Čas Vánoc 2023, která bude dostupná například v Městském informačním centru Uherské Hradiště, na Klubu kultury či na informacích na radnici.

Akce pro děti

Návštěva nebeské družiny v čele se svatým Mikulášem už je neodmyslitelnou součástí předvánočního dění. Svatý Mikuláš, andělé a čerti potěší děti v úterý 5. prosince na Mikulášském reji, kdy hlavní bod programu proběhne na Masarykově náměstí v 17 hodin. Už od 15 hodin si čekání na příchod Mikuláše a jeho družiny budou děti moci zpestřit různými soutěžemi a koledováním s moderátorem Davidem Vacke i společným zpíváním koled a vánočních písní. Ani letos by na náměstí neměli chybět krásní andělé na chůdách.
 

Srdce Slovácka v předvánočním čase

 Tradiční a oblíbená Ježíškova dílna, kde si děti mohou vyrobit celou řadu vánočních dárků pro své nejbližší, se chystá na neděli 10. a pondělí 11. prosince v Klubu kultury. 

Na Masarykově náměstí bude opět stát také oblíbená Ježíškova nebeská kancelář, ve které mohou děti psát svá přání pro Ježíška na nekonečný dopisní papír.

Charitativní sbírka 

Možnost přispět na dobročinné účely mají každý rok před Vánoci občané a návštěvníci Uherského Hradiště už od roku 2003. Také letos bude u dřevěného betlému na Masarykově náměstí pokladnička, prostřednictvím které mohou lidé pomoci tam, kde to je potřeba. V letošním roce bude výtěžek sbírky určen pro žáky Základní školy a Mateřské školy Uherské Hradiště na Šafaříkově ulici, konkrétně má být využit na podporu dětí s kombinovaným postižením a poruchou autistického spektra. Vloni výtěžek sbírky ve výši přes 60 tisíc korun putoval do azylového domu Petrklíč. Dosud nejvyšší částku se ve veřejné vánoční sbírce podařilo vybrat v roce 2017, kdy občané do pokladniček vložili na charitativní účely skoro 71 tisíc korun. Letošní předvánoční sbírka bude trvat až do 27. prosince.

Bruslit se dá, i když nemrzne

Také letos bude v Uherském Hradišti možné bruslit na umělém kluzišti, které zájemci podobně jako vloni najdou ploše vedle Sportovní haly. Bruslit bude možné od 1. prosince 2023 denně (s výjimkou 24. - 25. 12. 2023 a 1. 1. 2024) od 10.00 do 18.00 hodin. Kluziště by mělo být v provozu až do března 2024.
 

Srdce Slovácka v předvánočním čase
Srdce Slovácka v předvánočním čase
Srdce Slovácka v předvánočním čase

Zveřejněno dne: 22. listopad 2023. Aktualizováno: 30. leden 2024