2020 - Vítězslav Bobčík

2020 - Vítězslav Bobčík

Práce s kovem - kovářské práce, kutí.

Vítězslav Bobčík se narodil v Uherském Hradišti. Vyrůstal v Podolí v rodině s tradicí kovářského řemesla, neboť jeho dědeček Antonín Ševčík, pocházející ze sousedních Popovic, byl vyučeným kovářem a podkovářem (provozoval také zámečnictví).

Od malička se pohyboval v kovářské dílně a sledoval manuálně namáhavou, ale přitom pro mladého chlapce zajímavou práci s kovem a možnostmi jeho přetváření v ušlechtilý užitkový či dekorační předmět nejrůznější povahy. Toto prostřední Vítězslava Bobčíka přirozeně formovalo a nasměrovalo na profesní dráhu kováře. Tu začal uskutečňovat nejprve v rámci tříletého oboru umělecký kovář – zámečník na Střední škole MESIT v Uherském Hradišti v letech 1994–1997, kde byli jeho mistry Jaroslav Válek a Michal Wunderlich. Poté absolvoval studium na Střední uměleckoprůmyslové škole v Turnově (1997–2001) u akademického sochaře Jana Mastníka, kde získal další znalosti a podněty především k výtvarnému ztvárnění předmětu a jeho estetické stránce. Od roku 2001 začal pracovat v kovárně živnostníka Petra Cacha v Poličce, kde působil dva roky.

V polovině roku 2003 se však vrátil zpátky do rodného regionu, znovuobnovil kovářskou dílnu svého dědečka v Podolí, kde v současnosti pracuje.

Kovárna Vítězslava Bobčíka byla postavena v průběhu padesátých a šedesátých let minulého století, avšak původní kovárna, ve které začínal s černým řemeslem jeho dědeček a která se nachází na stejném pozemku, pocházela z doby kolem druhé světové války. Vybavení kovárny je z části původní (výheň), některé nástroje zhotovil jeho dědeček a jsou funkční dodnes, jako např. kovadliny, kleště, vrtačka, kovářský svěrák, nůžky. Některé stroje koupil, např. modernější vrtačku, buchar, hydraulický lis a další, řadu drobnějších nástrojů zhotovil (např. různé velikosti kleští). Pro výrobu používá tzv. měkký materiál (značka oceli dle českých technických norem 11373) různého tvaru a velikostí – kulatiny, čtyřhrany, pásoviny. Jeho tvarování provádí volnou rukou především za tepla, rozměrově delší výrobky, např. plot, i za studena. Sortiment jeho výrobků představuje širokou škálu předmětů, od užitkových přes dekorační až k autorským návrhům. Zhotovuje ploty a brány, zábradlí, mříže, kliky a panty, okenní zábrany, dopisní schránky, ale také věšáky, svícny, garnýže, krbové doplňky, stínítka na světla, nábytek (především konstrukci stolu), bytové doplňky (lustry, teploměr a další), hřebíky, podkovy jako dekorace obydlí, kované plastiky nebo pro obyvatele vesnice především v minulosti důležité hospodářské nářadí (motyky, lopaty, rýče, pluhy). Je tedy schopen vytvořit z kovu v podstatě všechno dle přání zákazníka.

V tvorbě se Vítězslav Bobčík snaží stále vzdělávat a zdokonalovat, především pravidelnou účastí na kovářských sympoziích a workshopech, kde můžeme zhlédnout jeho výrobky a kde se setkává se svými kolegy z oboru, mimo jiné při vzájemných konzultacích svých prací, např. na mezinárodním setkání uměleckých kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn, na Buchlovském kování na hradě Buchlov nebo Brtnické kovadlině. Za inspirací také cestuje do zahraničí (Barcelona, New York), absolvoval dvě tříměsíční stáže v Middletownu poblíž New Yorku u kováře a českého emigranta Václava Bařiny. Práce Vítězslava Bobčíka byla v minulosti oceněna na mezinárodním setkání kovářů v německém městě Gotha (v roce 1999 v rámci středoškolského studia v Turnově, 1. cena) a 2. cenou na Hefaistonu v roce 2001. Pracuje na zakázku, s jeho výrobky se můžeme setkat na internetových stránkách s názvem Čertova kovárna. Jeho práce zdobí řadu soukromých obydlí a pozemků jak na Uherskohradišťsku, tak v celé České republice i v příhraničních slovenských regionech. Ve své dílně zatím vyučil jednoho učně – Karla Mikulce z Vlčnova.

Zveřejněno dne: 8. leden 2021. Aktualizováno: 13. březen 2024