Město Uherské Hradiště si připomíná 28. říjen 1918

Město Uherské Hradiště si připomíná 28. říjen 1918

Oslavy vzniku samostatného Československa, tak jak je občané města Uherské Hradiště každoročně znají, se letos kvůli pandemii koronaviru nekonají. Přesto jsou u Památníku obětem 1. světové války na Komenského náměstí umístěny věnce, aby každý občan mohl uctít památku Dne vzniku samostatného československého státu sám za sebe.

V předvečer nebo přímo v den státního svátku si veřejnost spolu s představiteli města Uherské Hradiště, zástupci Přípravného výboru bratrství Čechů a Slováků a hosty z řad České obce sokolské či armády připomíná dějinné události vzniku republiky každoročně. Letošní slavnostní akt však bylo nutné, vzhledem k aktuálním krizovým opatřením vlády, zrušit.

„Letos nás uzamkla pandemie v našich domovech, což vnímám jako paradoxní protipól oněch významných dějinných událostí, které oslavujeme. Zatímco při nich lidé vyráželi na náměstí a do ulic, dnes je riskantní i společný zpěv české a slovenské hymny. Je to trochu smutné, že vzájemnost, kterou nyní velebíme, dostává ještě úplně jiný rozměr, než který bychom si přáli. Doufám, že si dokážeme vzít příklad z našich předků, kteří právě díky vzájemnosti a schopnosti se sjednotit vyhráli dlouhý boj o samostatnost,“ vyjádřil se starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Československý stát vznikl dva týdny před koncem první světové války. Kronika města Uherské Hradiště vypráví: „Telegram se zprávou o vzniku republiky přišel ve večerních hodinách na nádraží, starostovi Františku Benešovi byl doručen do vinného sklepa v Mařaticích, kde právě dlel se svými přáteli. Po přípitku s přáteli na zdar republice se vrátil do města, kde bylo v Měšťanské besedě sestaveno provolání, které ještě v noci tiskař Karel Novotný vytisknul a bylo vylepeno, aby oznamovalo tuto zprávu obyvatelům.“  Následujícího dne navečer se velký dav lidí shromáždil také v městském parku, odkud se vydal průvodem před radnici. Odtud k lidem promluvil tehdejší starosta František Beneš a některé další osobnosti města. Po provolání slávy novému státu a prezidentovi Masarykovi se zástup v klidu rozešel.

Město Uherské Hradiště si připomíná 28. říjen 1918

Z pohledu historie i vzhledem ke své geografické poloze je Uherské Hradiště vnímáno jako jedno z významných center česko-slovenské vzájemnosti.  Také proto si každoročně připomíná odkaz tisíců Slováků a Čechů, účastníků prvního zahraničního i domácího odboje. V průběhu války proti habsburské monarchii vstoupilo 116 našich občanů do ruských, italských a francouzských legií a bojovalo za samostatnost se zbraní v ruce.

K oficiálnímu vyhlášení samostatnosti Československa došlo dne 28. října roku 1918 na Václavském náměstí v Praze a pro národy bývalého Rakousko-Uherska se začaly psát nové dějiny.

Město Uherské Hradiště si připomíná 28. říjen 1918

 

Zveřejněno dne: 28. říjen 2020. Aktualizováno: 11. březen 2024