Město Uherské Hradiště vydává nový územní plán

Město Uherské Hradiště vydává nový územní plán

Město Uherské Hradiště má po pětileté přípravě nový Územní plán Uherské Hradiště. Jeho pořízení schválilo zastupitelstvo města v prosinci 2015. Vznik celé územně plánovací dokumentace přišel město na 986 tisíc korun, přičemž byl hrazen z dotace fondů EU.

Cílem územního plánu je stanovení základní koncepce rozvoje území při současném zachování udržitelného rozvoje v území – tedy co a kde se bude stavět. Je závazný pro rozhodování o změnách v území a každá výstavba, od velkých staveb až třeba po zahradní domek, musí být v souladu s tímto dokumentem.

Územní plán, tak jako každá mapa, je už v době svého vydání zastaralý. Proto je důležité tak zásadní dokumentaci čas od času aktualizovat a dát do souladu se současnou legislativou, která se taktéž neustále vyvíjí. Zásadní změny jsou patrné na první pohled: jde zejména o vymezení veřejných prostranství, zapracování generelu dopravy, zapracování oprávněných požadavků na změnu územního plánu od individuálních žadatelů a požadavků města či aktualizace a úpravy ploch pro bytovou výstavbu. Reaguje také na potřebu opětovně využít rozsáhlé opuštěné území Nemocnice (brownfield) a zajistit pro to potřebné podmínky. Nově stanovuje také záplavová území či změny v majetkoprávních poměrech.

 „Územní plán z roku 2011 nebyl sice příliš starý a přežitý, ale obsahoval některé nedostatky a nepřesnosti, které bylo nutné napravit. Toho bychom sice mohli dosáhnout změnou územního plánu, ale ta se procesně od pořízení nového plánu téměř neliší. Město zároveň využilo příležitost čerpat na náklady spojené s vypracováním nového územního plánu evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního plánu,“ osvětlil důvody vzniku nového územního plánu starosta města Stanislav Blaha.

Územní plán vychází nejen z dlouhodobého demografického vývoje, ale i socioekonomických potřeb obyvatel. Z toho důvodu je navržena koncepce rozvoje bydlení, jejímž cílem je umožnění vzniku dalších cca 2.500 bytových jednotek pro cca 5.800 obyvatel. Uzemní plán přitom, v souladu s Politikou územního rozvoje ČR, nespoléhá jen na uměřený extenzivní rozvoj, ale předpokládá a umožňuje využití všech rezerv a potenciálu uvnitř zastavěného nebo přestavbového území. Což při dnešním tempu výstavby nových bytů pokrývá rozvoj sídla na dalších 25 let. Tímto je zajištěna i dlouhodobá kontinuita využití a rozvoje sídla, kdy je patrné, jakými směry se bude ubírat další rozvoj území a do jakých lokalit města bude nutno chystat a směřovat veřejné investice. Nový územní plán se oproti předchozímu z roku 2011 na první pohled příliš neliší, nepřináší revoluční změny urbanistické ani dopravní koncepce, ani zásadní změny rozložení a funkčního využití ploch, ani neumožňuje neodůvodnitelný extenzivní rozvoj, neobsahuje ani skokové zvýšení záboru zemědělské půdy a krajiny.  Oproti předchozímu územnímu plánu se ten nový liší zejména v těchto parametrech:

-     aktualizace zastavěného území,

-     větší ochrana veřejného prostranství, vymezením samotných ploch pro veřejné prostranství,

-     reakce na novely stavebního zákona schválené v letech 2012 a 2017,

-     zvýšení ochrany nezastavěného území v návaznosti na novely stavebního zákona,

-     revize záměrů s předkupním právem dle novely stavebního zákona,

-     úprava vedení nadmístního záměru VVN (velmi vys. napětí) kolem parku Rochus,

-     úprava stupně automobilizace v souladu s moderními trendy města.

Proces pořízení územního plánu byl velmi náročný, plán musí být projednán a odsouhlasen se všemi dotčenými orgány státní správy, s oprávněnými investory, a také projednán s veřejností. „Námitky a připomínky veřejnosti musí být vypořádány a jejich případné odmítnutí náležitě odůvodněno. Město v průběhu procesu vzniku územního plánu absolvovalo postupně trojí veřejné projednání a řešilo stovky připomínek,“ připomněl starosta Blaha.

Do finální podoby byl návrh nového Územního plánu po pětiletých pracích dopracován v měsíci listopadu 2020 a byl projednán zákonem předepsaným způsobem a je ve stadiu umožňujícím jeho projednání a schválení v zastupitelstvu města.

-JP- 

Zveřejněno dne: 7. prosinec 2020. Aktualizováno: 11. březen 2024