Městské informační centrum slaví 20 let

Městské informační centrum slaví 20 let

V úterý 30. června oslaví Městské informační centrum v Uherském Hradišti 20 let od svého založení. Z původně malé místnosti v podkroví se velmi brzy přestěhovalo do prostor na Masarykově náměstí a stalo se nejnavštěvovanějším informačním centrem regionu. Dnes se věnuje více než 110 000 návštěvníkům ročně. Mnohokrát bylo za svou činnost oceněno na regionální i celostátní úrovni a v cestovním ruchu Slovácka hraje významnou roli.

Informační centrum bylo zřízeno 30. června 2000 městem Uherské Hradiště a jeho provozovatelem je Region Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu. V rámci certifikace informačních center je zařazeno v kategorii A (viz. ATICCR.cz), splňuje tedy nejpřísnější kritéria pro provoz informačních center. Návštěvnost se v posledních letech výrazně překračuje 100 000 osob za rok. V září 2019 přivítalo 1 500 000 návštěvníka. V roce 2004 stalo vítězem soutěže Náš kraj a v letech 2011, 2012 a 2013, 2018 a 2019 bylo oceněno titulem Informační centrum Zlínského kraje.

Založením informačního centra v roce 2000 se v Uherském Hradišti výrazně rozšířila nabídka služeb primárně zaměřená na turisty. Poskytování základních informací o městě a jeho okolí, možnostech ubytování a stravování, nabídkou propagačních materiálů a prodejem suvenýrů byl vytvořen základ pro úspěšné fungování. Dnes je však turista daleko náročnější. Postupem času přibyly správy webů, facebookových profilů, komentované prohlídky v jazyce českém, anglickém i německém a podstatně se navýšily také služby. Dnes si v informačním centru můžete zapůjčit kola, koloběžky, discgolfy, neustále se rozšiřuje nabídka suvenýrů, která je přizpůsobována aktuálním trendům,“ doplňuje výčet Ing. Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště a předseda správní rady Regionu Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu, který je provozovatelem Městského informačního centra v Uherském Hradišti.

Pro většinu domácích i zahraničních turistů je Informační centrum stále jedním z prvních míst, které ve městě navštíví. K nejčastějším dotazům patří doporučení míst k návštěvě, ať už se jedná o pamětihodnosti, přírodní krásy, novinky a zajímavosti ze Slovácka jako atraktivního a živého turistického regionu či doporučení převážně stravování nebo míst, kam za vinařskými zážitky. Neméně časté jsou dotazy na plavby po Baťově kanále a řece Moravě.

Informační centrum je provázáno i s aktivitami města Uherské Hradiště v oblasti kultury a cestovního ruchu. Spolupracuje při přípravě jeho propagačních materiálů, projektů a akcí. „Informační centrum hraje v každém městě svoji velkou roli. Uherskohradišťské íčko se řadí do kategorie A, tedy mezi 21 turistických center s celorepublikovou působností. O důležitosti našeho informačního centra svědčí i jeho vzrůstající návštěvnost a stoupající zájem o poskytované služby. Neméně často provádí pracovníci komentované prohlídky města či se jinak aktivně podílí na rozvoji cestovního ruchu. Počet turistů, kteří během roku využijí těchto služeb je skutečně úctyhodný a ze zpětné vazby máme jen pozitivní reakce, “ doplňuje PhDr. Ivo Frolec, místostarosta města Uherské Hradiště pro oblast kultury, cestovního ruchu, školství a sportu.

Kromě nabídky pro turisty nabízí íčko i služby místním obyvatelům – veřejný internet, kopírování, skenování, poskytuje informace o kulturních sportovních a jiných akcích, je místem k vyzvednutí vybraných tiskovin a propagačních materiálů. Běžným standardem je nabídka turistických suvenýrů a regionálních produktů. Šíří a kvalitou poskytovaných služeb MIC navazuje na stávající aktivity a novými nápady přispívá k prezentaci materiálního i duchovního potenciálu města, Uherskohradišťska i turistické oblasti Slovácko.

­Ve spolupráci se svým provozovatelem pořádá pro veřejnost akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska a Žehnání Svatomartinského vína, podílí se také na přehlídce Slovácko v tradici a Slováckém festivalu chutí a vůní.

Městské informační centrum slaví 20 let
Městské informační centrum slaví 20 let

Kontakt:                                                                                                                                  

Hana Patková

Městské informační centrum Uherské Hradiště

Masarykovo nám. 21, Uherské Hradiště

Zveřejněno dne: 30. červen 2020. Aktualizováno: 7. březen 2024