První letošní občánek města se narodil na Nový rok

První letošní občánek města se narodil na Nový rok

Když porodníci v Uherskohradišťské nemocnici končili svou silvestrovskou noční směnu, nebyl první občánek města ještě na světě. První dítě letošního roku s trvalým bydlištěm v Uherském Hradišti na sebe nechalo 1. ledna čekat ještě skoro celé dopoledne, narodilo se v 11 hodin a 12 minut.

Letošní první občánek města se jmenuje Jonáš Kříž a není žádný drobeček, po porodu váha ukázala 4220 gramů. Děťátko se má čile k světu a doma už se na něj těší, spolu s tatínkem, i o 3 roky starší bráška.

„Celé rodině, ale zejména malému Jonáškovi, přeji hodně zdraví a štěstí do života a těším se, že jej s rodiči přijmu někdy v březnu u nás v obřadní síni,“ nechal se slyšet starosta města Stanislav Blaha.

Prvního občánka města nečeká jenom slavnostní obřad - přivítání na radnici, ale také vyšší finanční částka než v minulosti. Zatímco dosud dostávali první Hradišťánci roku 10 tisíc korun, od nového roku se částka o ještě 5 tisíc korun zvýšila.  

Také ostatní nově narozené děti dostanou od města více peněz. Z 1 tisíce se částka zvýšila na 5 tisíc korun. 

V loňském roce se v Uherskohradišťské nemocnici při 1473 porodech narodilo 1488 dětí. "Letos věřím ve vzestupný trend a budu jen rád, když mezi miminky bude co nejvíce nových občánků města," přál si starosta. 

Zveřejněno dne: 2. leden 2020. Aktualizováno: 6. březen 2024