V Uherském Hradišti dne 16. 3. 2020 už podruhé jednal krizový štáb

V Uherském Hradišti dne 16. 3. 2020 už podruhé jednal krizový štáb

Krizový štáb důrazně doporučuje majitelům a provozovatelům obchodů, prodejen a provozoven, které jsou aktuálně otevřené, aby trvali na vstupu do obchodů a prodejen pouze v rouškách nebo jiných ochranných pomůckách. K nošení roušek už vyzvala občany také Uherskohradišťská nemocnice. Krizový štáb doporučí i starostům ostatních obcí ORP, aby na své občany apelovali v zodpovědném přístupu k nošení ochranných prostředků na veřejnosti.

„Nenošení roušek je opravdu velký problém. Lidé prostě musí odhodit stud nebo jiné zábrany, a pokud roušky mají, měli by je zodpovědně nosit. Když roušky nemají, mohou je nahradit i šátkem, nákrčníkem či šálou,“ řekl Stanislav Blaha, předseda Krizového štábu Uherské Hradiště a starosta města.

Celkem je ve Zlínském kraji 20 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Dnes, v pondělí 16. března 2020, bylo v kraji potvrzeno dalších 5 případů. Uherskohradišťsko je nejpostiženějším regionem ve Zlínském kraji (15 potvrzených). Momentálně 1 pacient leží na infekčním oddělení Uherskohradišťské nemocnice, několik dalších čeká na výsledky testů.

Nemocnice vpouští pacienty (od 6.00 do 15.30 h.) jen po anamnéze a bezkontaktním měření teploty. Dnes v nemocnici u vstupu zkontrolovali stovky příchozích. Ve 4 případech byli pacienti odesláni na infekční oddělení.

„Pokud se potkají dva lidé v rouškách, navzájem se nenakazí. Tak by to mělo fungovat," poznamenal člen krizového štábu MUDr. Anton Vaňo. 

-JP- 

Zveřejněno dne: 16. březen 2020. Aktualizováno: 7. březen 2024