Cena Vladimíra Boučka pro lidové tvůrce již zná své letošní nositele

Cena Vladimíra Boučka pro lidové tvůrce již zná své letošní nositele

Cenu Vladimíra Boučka pro zachování a rozvoj lidové umělecké výroby udělili letos uherskohradišťští zastupitelé Heleně Lakosilové, a to za šití krojů a Adéle Volné, která se zaměřuje na práci s kameninou a hrnčinou. Čestné uznání připadlo paní Marii Slaníkové za celoživotní práci pro folklorní soubory v Uherském Hradišti v oblasti šití a péče o kroje. Slavnostní předávání ocenění připravuje město na 7. června.

Cena Vladimíra Boučka může být udělena osobám, které udržují a zachovávají při své činnosti znalosti a dovednosti nutné pro provozování tradičních lidových řemesel, a které výsledky své činnosti prezentují na veřejnosti při konání jarmarků tradiční rukodělné výroby v Uherském Hradišti, při akcích pořádaných Slováckým muzeem a při jiných podobně zaměřených akcích. Cena je udělována od roku 2005. Dále je udělováno čestné uznání osobnosti, která není přímým nositelem řemesla, ale na zachování a rozvoji umělecké výroby se podílí či v minulosti podílela. Toto čestné uznání je udělováno od roku 2009. Návrhy na udělení ceny a čestného uznání navrhuje Komise pro výběr oceněných Cenou Vladimíra Boučka pro zachování a rozvoj lidové umělecké výroby, která je jmenována radou města. 

Helena Lakosilová z Vážan pochází z rodiny, která má krejčovské řemeslo v krvi po několik generací. Vyučila krejčovou v Oděvním podniku Prostějov a po vyučení nastoupila do OP Prostějov, závodu Uherské Hradiště, lidově zvaného Hanačka. V roce 1982 odešla Helena Lakosilová z OP Prostějov do krojového oddělení družstva Slovač. V roce 2004 si založila Helena Lakosilová samostatnou živnost a v dílně ve svém rodinném domě ve Vážanech se věnuje šití krojových součástek pro celé široké okolí. Pro jednotlivce šije hlavně sváteční a obřadní formu krojů užívanou při hodech, prvním svatém přijímání či svatbě. Ve velké míře se na ni stále obracejí soubory, pro které šije krojové stylizace a rekonstrukce určené pro jevištní prezentaci folklorního materiálu. Nejvíce zhotovuje krojové součástky z oblasti Uherskohradišťska, ale také z Veselska, Strážnicka, Podluží či Horňácka. Šila však i kroje ze Slovenska či Hané. Celé kroje nebo jednotlivé krojové součástky šila pro soubory a sbory. Na Uherskohradišťsku prakticky není soubor nebo muzika, jejíž některé krojové součástky by nevyšly v dílny Heleny Lakosilové, která se šití krojů věnuje nepřetržitě více než 40 let. Své řemeslo ovládá na mistrovské úrovni.

Cena Vladimíra Boučka pro lidové tvůrce již zná své letošní nositele

Helena Lakosilová

Adéla Volná z Bánova se zaměřuje na práci s kameninou a hrnčinou. Keramice se začala věnovat hlouběji v roce 1999, kdy nastoupila studium tohoto oboru na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. V roce 2004 si s rodinnou pomocí zařídila v rodinném domě v Bánově čp. 67 svou keramickou dílnu. V její produkci můžeme nalézt především novodobou autorskou tvorbu inspirovanou lidovými vzory, kterou uplatňuje v nových souvislostech s vnímáním vkusu a potřeb současných uživatelů. Náměty pro tvorbu nalézá v bezprostředním okolí. Do sortimentu jejich výrobků patří užitková a dekorativní keramika: dózy, hrnky, džbány, cukřenky, medovníky, pohárky, jídelní a čajové soupravy, vázy, svícny, nádoby na tekutiny, obaly na květiny, zvonky, aromalampy, andělé, fontánky a další předměty dekorativní a užitkové povahy. Všechny její výrobky jsou vyráběny ručně na hrnčířském kruhu. Práci Adély Volné můžeme obdivovat každoročně na nejrůznějších jarmarcích, včetně těch v Uherském Hradišti. 

Cena Vladimíra Boučka pro lidové tvůrce již zná své letošní nositele

Adéla Volná

Marie Slaníková z Veselí nad Moravou se vyučila dámskou krejčovou v n.p. Šohaj ve Strážnici. Od roku 1962 začala pracovat v družstvu Slovač v Uherském Hradišti jako krejčová. Od roku 1975 se Marie Slaníková začala starat o krojový fundus uherskohradišťských folklorních souborů fungujících pod závodním klubem. V 70. letech byla u budování rozsáhlého krojového fondu tří souborů, měla na starosti krojárnu sídlící tehdy v Lidovém domě na Mariánském náměstí. Kromě běžné každodenní údržby krojů a krojových doplňků folklorních souborů Kunovjan, Hradišťan, CM Jaroslava Čecha a dechové hudby Hradišťanka sama postupně doplňovala krojový inventář. V 80. letech pak velmi často spolupracovala také se Slovačem v Uherském Hradišti, kde šili větší a náročnější krojové komplety pro Hradišťan, Kunovjan i taneční složku CM Jaroslava Čecha. V 80. a hlavně 90. letech byla Marie Slaníková nezbytnou a nepostradatelnou osobou pro chod uherskohradišťských folklorních souborů (Hradišťan, Kunovjan, Čechovci). Byla vždy k ruce při vystoupeních i v zákulisí, kdy plnila funkci garderobiérky, vlásenkářky i kostymérky. S folklorními soubory doslova žila. Marie Slaníková byla zkrátka nenápadnou, ale o to víc důležitou osobou, bez které by si to tanečníci a muzikanti souborů neuměli představit. Dodnes je Marie Slaníková aktivní, zaměřuje se na lehkou krojovou krejčovinu, šije stále pro rodinu i folklorní nadšence. Díky pracovitosti, preciznosti, bezmezné ochotě, dlouholeté sounáležitosti s uherskohradišťskými soubory a jejich podpoře byla oprávněné Marie Slaníková nominována na čestné uznání Ceny Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby v regionu.

Cena Vladimíra Boučka pro lidové tvůrce již zná své letošní nositele

Marie Slaníková

Vladimír Bouček (1901 – 1985) byl významnou a důstojnou osobností města Uherské Hradiště. Stal se jedním ze zakladatelů projektu Ústředí lidové a umělecké výroby, formuloval novodobé formy péče o tradiční lidovou kulturu.

V posledních letech bylo slavnostní předávání Ceny Vladimíra Boučka spojeno s udílením titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje.  Řada dříve oceněných osobností je držitelem obou těchto prestižních cen. Také v letošním roce se udílení obou ocenění uskuteční společně. 

-JP-

 

Zveřejněno dne: 25. duben 2022. Aktualizováno: 11. březen 2024