Město bude mít nové kontejnery na textil

Město bude mít nové kontejnery na textil

Celkem 19 nových kontejnerů na sběr starého textilu, obuvi a hraček bude od nového roku 2023 rozmístěno na území města Uherské Hradiště. Radnice uzavře novou smlouvu se společností DIMATEX CS spol. s r. o., která se zabývá svozem a recyklací textilního odpadu, a která městu nabídla lepší podmínky, než jsou ty dosavadní s jinou firmou.

Nyní bude mít město nejen vyšší poplatek za umístění kontejnerů, ale půjde také o kontejnery, které jsou akceptovatelné také pro umístění v městské památkové zóně. Nová firma zajistí pravidelný svoz jednou týdně a pohotovostní svoz do 48 hodin po nahlášení.

„Kolem původních kontejnerů na textil jsme řešili častý nepořádek a jejich přeplnění. Letos k nim navíc přibyly zásilkové boxy na výdej zboží, což je v městské památkové zóně z hlediska památkářů nepřijatelné. Proto jsme hledali novou spolupracující firmu,“ vysvětlil místostarosta města Čestmír Bouda.

Ve městě bude od 1. ledna 2023 umístěno 19 bílých kontejnerů na textil, párovanou nositelnou obuv a funkční hračky. Plocha 1 kontejneru činí cca 1,1m2. Kontejnery budou opatřeny etiketou s poučením pro občany, jaký odpad do nich lze odkládat, a návodem k obsluze. Firma bude kolem kontejnerů pravidelně udržovat pořádek.

V nakládání s odpady a hlavně ve třídění odpadů je Uherské Hradiště dlouhodobě na špici nejen ve Zlínském kraji, ale i celorepublikově.

„Služba sběru starého textilu je pro město důležitá a doplňuje celkový systém třídění odpadů. Za loňský rok jsme měli systém sběru a třídění odpadů nejlepší v celé České republice a stali jsme se vítězem 18. ročníku soutěže O křišťálovou popelnici,“ připomněl starosta města Stanislav Blaha. „Poděkování zaslouží všichni, kteří v tomto směru odvádějí dobrou práci, největší díky ale patří samotným občanům za to, že k třídění odpadů přistupují příkladně a zodpovědně,“ řekl starosta.

Stanoviště kontejnerů na textil:

Stará Tenice - u č. p. 1195

Štěpnická - u č. p. 1166

Štěpnická - u č. p. 1260

Štefánikova č.p. 1277

Na Rybníku - u zimního stadionu

Stonky - u sportovní haly

Pod Svahy - u č. p. 1003

Nám. Republiky - u č. p. 914

1. Máje - u č. p. 39

Lomená - u č. p. 896

Větrná - u č. p. 1017

Sadová - u č. p. 1368

Jarošov – Louky - u č. p. 499

Rybárny – nábřeží - u č. p. 31

Jana Žižky 758

Vésky – Zámostí-  u č. p. 94

Míkovice – Hlavní - u č. p. 172

Sady - Vřesová u č. p. 92

Stojanova - u č. p. 478

foto: ilustr. Dimatex spol. s.r.o.

-JP-  

Zveřejněno dne: 3. říjen 2022. Aktualizováno: 12. březen 2024