Město si připomnělo 104. výročí vzniku republiky

Město si připomnělo 104. výročí vzniku republiky

Položením kytic k pomníku Obětem I. světové války na Komenského náměstí uctili ve čtvrtek 27. října představitelé města Uherské Hradiště, členové rady a zastupitelstva města spolu se zástupci Přípravného výboru bratrství Čechů a Slováků, České obce sokolské a dalšími hosty 104. výročí vzniku samostatného československého státu.

Československý stát vznikl dva týdny před koncem první světové války. 

Válečné téma vzpomněl ve svém proslovu také starosta Stanislav Blaha. 

"V životě by mě nenapadlo, že vás zde budu vítat v době války, která zuří nedaleko od nás. Chtěl bych ale věřit, že s jejím koncem přijde zrod něčeho nového, tak jako se s koncem I. světové války pojil vznik několika nových států, mezi nimi také Československa. Země rozlohou malé, ale plné vizionářů, silných lídrů a šikovných lidí, kteří šířili dobrou pověst země a její jméno za nově vytyčené hranice," řekl Stanislav Blaha. 

Slavnostnímu aktu byli přítomni někteří členové Přípravného výboru bratrství Čechl a Slováků. Také česko-slovenské vzájemnosti věnoval starosta svou pozornost: 

"Jsem rád, že oddělení obou států před třiceti lety proběhlo v míru a relativně klidně.  V hloubi duše cítím, že vazby mezi námi zpřetrhány nikdy nebyly. Smíšené rodiny, přátelé z druhé strany hranice, mnozí kolegové, známí… tito lidé se nikdy neodloučili," uzavřel starosta Blaha. 

Slavnostní akt k 104. výročí založení republiky hudebně doprovodil smíšený pěvecký sbor Svatopluk.

Zveřejněno dne: 27. říjen 2022. Aktualizováno: 12. březen 2024