Uherské Hradiště se připravuje na Letní filmovou školu 2022

Uherské Hradiště se připravuje na Letní filmovou školu 2022

Do zahájení Letní filmové školy 2022 už nezbývá mnoho dnů a celé město se už na 48. ročník filmové přehlídky, kterou Asociace českých filmových klubů uspořádá ve dnech 29. 7. - 4. 8. 2022, intenzivně připravuje.

Festival 48. LFŠ Uherské Hradiště letos ve světové premiéře zahájí Olga Sommerová s dokumentem Michael Kocáb - Rocker versus politik.

Filmový program bude i letos rozdělen do tří hlavních bloků: Historie, Současnost a Česko/Slovensko. Výroční cenu Asociace českých filmových klubů převezmou herec Ondřej Vetchý, režisérka Michaela Pavlátová, režisér Semih Kaplanoğlu a klubista Pavel Tomešek in memoriam.

Jednou z velkých zahajovacích akcí bude koncert bratří Ebenů, kteří pro všechny návštěvníky i obyvatele města vystoupí na Masarykově náměstí v sobotu 30. července ve 21.00 hodin se vstupem zdarma.

Prodej klasických akreditací byl již spuštěn, a to na jakýkoli počet dnů, vč. přenosných balíčků vstupenek na filmové projekce. Čtvrtek 4. 8. bude bonusový den, ke vstupu do sálu bude platná jakákoli akreditace nebo nevyužitá vstupenka z balíčku vstupenek. Letní kino na Masarykově náměstí bude promítat zdarma až do soboty 6. 8. 2022.

„Zájem je analogicky srovnatelný s předchozími ročníky, domníváme se, že Letní filmová škola bude letos kapacitně velmi dobře naplněna,“ sdělil ředitel produkce Michal Surma.

Město Uherské Hradiště je na základě Smlouvy o spolupráci při pořádání Letní filmové školy v letech 2018 - 2028 hlavním partnerem akce. Takto je také označováno na oficiálních propagačních tiskovinách filmové školy, a stejně tak i v mediálních a multimediálních propagacích, znělkách a na webových stránkách.

„Od běžných filmových festivalů se ten náš poněkud liší: má velmi specifickou, bezprostřední a uvolněnou atmosféru, při které se lidé baví v pohodovém městě, prozářeném letním sluncem. Hvězdní hosté se zde neprocházejí po červeném koberci, zato běžně chodí mezi lidi, vyprávějí, diskutují, učí je filmovému řemeslu. Ale co hlavně, můžete zde vidět filmy, které jinde neuvidíte. A pobavit se můžete i mimo hlediště, protože Filmovkou žije celé město,“ pozval diváky starosta města Stanislav Blaha.

Město Uherské Hradiště festivalu přispívá jak finančně (letos 3,7 milionu korun), tak jej také podporuje tím, že celá přehlídka má ve městě odpovídající zázemí a servis. Město umožňuje užívat AČFK každoročně v době konání filmové školy sály či prostory vhodné pro promítání filmů, prostory určené pro organizační zajištění filmové školy a technická zařízení. Také umožňuje bezplatně (mimo provozní náklady) ubytování pro účastníky filmové školy ve stanech na zelených plochách města, poskytuje ubytování pro účastníky filmové školy v tělocvičnách a třídách základních škol.

„Organizace LFŠ a koordinace spolupráce s pořadateli je za uplynulá léta již dobře prověřená a prakticky bezproblémová. Podobně jako v předchozích letech samozřejmě bude v průběhu LFŠ vyšší tlak na potřeby úklidu města a na bezpečnost návštěvníků, ale věříme, že všechno zvládneme tak, aby všichni byli spokojení,“ přál si místostarosta města Ivo Frolec.  

Podrobné informace o stavu příprav jsou aktuálně zveřejňovány na www.lfs.cz.

Plakát LFŠ: 

-JP- 

Zveřejněno dne: 11. červenec 2022. Aktualizováno: 11. březen 2024