Vloni se opět narodilo více dětí, ani svateb kvůli koronaviru neubylo

Vloni se opět narodilo více dětí, ani svateb kvůli koronaviru neubylo

Rostoucí trend porodnosti v Uherském Hradišti zaznamenali jak místní porodníci v Uherskohradišťské nemocnici, tak také matrika městského úřadu. Ani počet svateb nezaznamenal v koronavirem ovlivněném loňském roce úbytek.

V roce 2021 se v Uherském Hradišti narodilo celkem 1650 dětí, z čehož 1648 přišlo na svět v porodnici Uherskohradišťské nemocnice, dvě miminka se narodila v domácím prostředí. Oproti roku 2020 došlo o navýšení o 138 dětí. Dětí, jejichž rodiče mají trvalý pobyt v Uherském Hradišti, se zde narodilo 211. 

Nejoblíbenějšími jmény u chlapečků byla jména Jakub (40), David (28), následovala jména Filip, Matyáš, Ondřej a Štěpán. U dívčích jmen obsadily první příčku Eliška (32), Natálie (30), Viktorie (29) a Sofie (21). Ne zcela obvyklá jména dostali někteří chlapci (Vuk, Valentino, Salván, Noel Josef, Levi, Jan Luka, Barnabáš, Emilián, Ikechukwu Simon) i děvčátka (Nandin, Maia Elena, Kristiána, Josefína Aurora, Janika, Erin, Ellie). Prvním letošním miminkem narozeným v Uherskohradišťské nemocnici a zároveň prvním miminkem Zlínského kraje se stala čtyři hodiny po silvestrovské půlnoci malá Karolínka z Halenkovic. První občánek města Uherské Hradiště, chlapeček Alois,  se narodil 2. ledna před polednem.

Počet svateb za rok 2021, občanských ani církevních, z obvyklých čísel nijak výrazně nevybočuje. Celkem se uskutečnilo 99 sňatků, z tohoto církevních bylo 20. O rok dříve to bylo celkem 95 sňatků, z toho 17 církevních. Sňatků, kdy jedním ze snoubenců byl cizinec, bylo 8. Mimo obřadní síň na městském úřadě se nejvíce svateb uskutečnilo v části města Rybárny (10), následovaly Popovice (9), Hotel Koníček (5), Mařatice – Vinohrady (3) a Jarošov – před Kaplí Sv. Rocha (3). Jeden sňatek byl uzavřen na fotbalovém stadionu Miroslav Valenty.   

Zajímavé termíny 2. 2. 2022 a 22. 2. 2022 zatím nenalákaly nijak překvapivý počet snoubenců. Na termín 2. února je plánován 1 sňatek a na 22. února jsou prozatím plánovány 2 sňatky, všechny se uskuteční v obřadní místnosti radnice.

Vloni byly svatbami nejvíce vytíženy termíny v období prázdnin (červen, červenec, srpen), což je obvyklé. V poslední době snoubenci využívají možnost uskutečnit obřad v místě, kde mají i hostinu. V roce 2021 se jednalo přibližně o 1/3 uskutečněných sňatků. Více se objevují sňatky pouze v počtu 4 osob - jen snoubenci a svědci, a to ve všech věkových kategoriích.

-JP- 

Zveřejněno dne: 17. leden 2022. Aktualizováno: 11. březen 2024