Ceny Vladimíra Boučka předány novým držitelům

Ceny Vladimíra Boučka předány novým držitelům

Ludmila Večeřová, která vyniká v práci s hlínou a zpracovává současnou majoliku a Marie Zajícová, která vytváří kraslice zdobené voskovou batikou, si ve středu 21. června v uherskohradišťské Redutě převzaly Cenu Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby. Za celoživotní přínos pro zachování, prezentaci a popularizaci lidové umělecké výroby dostal čestné uznání při této ceně Josef Jančář.

Cenu Vladimíra Boučka uděluje Zastupitelstvo města Uherské Hradiště jednou ročně, od roku 2005, přičemž nominované navrhuje odborná komise. Cenou Vladimíra Boučka a čestným uznáním při této ceně se do dnešního dne už může pochlubit více než čtyřicítka osobností.

„Jedním z podstatných prvků při udílení Ceny Vladimíra Boučka je šíření řemesel veřejnou formou -  práce a výrobky držitelů ocenění je možné celoročně spatřit zejména na jarmarcích, festivalech a výstavách. Každým rokem se přesvědčujeme, že oceňování osobností, které udržují a zachovávají při své činnosti tradiční lidová řemesla, má velký smysl. Oceněným ze srdce gratuluji,“ řekl starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

Program slavnostního předávání Ceny Vladimíra Boučka, který svými hudebně-tanečními vystoupeními zpestřil Národopisný soubor Gymnázia Uherské Hradiště, byl stejně jako v posledních letech spojen také s udílením krajského titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje. Letos se „Mistry“ stali sklář Ladislav Breznický ze Strání-Květné, Jaroslava Kvasničková z Chvalčova, která se věnuje práci se dřevem a Danuše Trtíková ze Zašové, která vyrábí háčkované kytičky.

Zveřejněno dne: 21. červen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024