Cestování městským nebo krajským autobusem bude bez rozdílu

Cestování městským nebo krajským autobusem bude bez rozdílu

Od 1. července 2023 dojde k sjednocení tarifů Zlínského kraje a autobusové dopravy v Uherském Hradišti. Znamená to, že cestující nebudou muset řešit, jestli jedou městským nebo krajským autobusem, ve všech budou stejné ceny jízdného. Z pohledu města se jedná o další důležitý krok v procesu zavádění nové městské hromadné dopravy.

Cena za jednotlivé jízdné v celém souměstí Uherské Hradiště, Staré Město a Kunovice bude 15 korun. A to jak v autobusech provozovaných Zlínským krajem, tak také na linkách MHD v Uherském Hradišti. Cena je tak o 3 koruny nižší oproti dosavadní přestupní jízdence, ale naopak o 3 koruny vyšší, než bylo dosavadní jednotlivé jízdné. Každá jízdenka bude přestupní do 45 minut od vydání. Možnost přestupu bude jak mezi dvěma autobusy MHD, dvěma krajskými autobusy, tak mezi krajským autobusem a autobusem MHD navzájem.

Důvodem změn v cenách jízdného je, že v rámci postupné integrace veřejné dopravy zavádí Zlínský kraj s platností od 1. 7. 2023 úpravu tarifních podmínek na autobusových linkách zařazených do systému Integrované dopravy Zlínského kraje. Zájmem města Uherské Hradiště je, aby součástí systému byly také autobusové linky městské hromadné dopravy na území města, proto dochází ke sjednocení cen jízdného také na linkách MHD.

Také z toho důvodu zastupitelstvo města dne 12. června 2023 schválilo uzavření dodatku č. 57 ke Smlouvě o zajištění městské hromadné dopravy jako veřejné služby na území města Uherského Hradiště a obcí Kunovice a Staré Město, mezi městem Uherské Hradiště a ČSAD BUS Uherské Hradiště a.s.

Tarif Integrované dopravy Zlínského kraje mimo jiné vytváří pro město Uherské Hradiště spolu se Starým Městem a Kunovicemi tzv. „Zónu 500“, která sjednocuje jízdné MHD s příměstskou autobusovou dopravou i železniční dopravou. Krátkodobé jednotlivé městské jízdné bude od 1. července platit v městských i příměstských autobusech. Týdenní, měsíční, čtvrtletní a roční jízdenky pro zónu 500 budou platné i na železnici.

„Změny, znamenající sloučení tarifů, jsou z našeho pohledu také důležitou součástí příprav nové MHD v Uherském Hradišti. Společným zájmem města a kraje je, aby cestující vůbec nemuseli rozlišovat mezi autobusy a řešit, co je pro ně výhodnější. Všechna tato opatření jsou nezbytná pro zajištění lepšího propojení v rámci města, celého souměstí i kraje,“ vyjádřil se starosta města Stanislav Blaha.

Cílem nové městské hromadné dopravy, která bude v Uherském Hradišti fungovat od 1. ledna 2024, je komfortní a co nejpohodlnější veřejná doprava s maximálním možným pokrytím všech částí města tak, aby byla pro obyvatele výhodnější, než individuální automobilová doprava.

V současné době probíhá výběrové řízení na dopravce, který bude od příštího roku poskytovat služby - realizovat provoz městské autobusové dopravy převážně na území města Uherské Hradiště. Tím bude spuštěn zcela nový systém veřejné autobusové dopravy podle nové provozní koncepce. Nové bude linkové vedení, veřejná doprava bude zajíždět do míst, která dosud nepokrývala, nebo jen sporadicky.

Zároveň město začíná připravovat veřejnou zakázku na realizaci 15 zastávek MHD, které by měly být hotové do konce října tohoto roku. V roce 2024 pak budou realizovány další zastávky MHD, například v Rybárnách a na Tyršově náměstí.

„Věříme, že nejen tarifní integrace s krajskými linkami, ale i nový model městské veřejné dopravy, bude pro cestující dostupnější a pohodlnější, a že počet cestujících ve veřejné dopravě postupně vzroste. Procentní podíl obyvatel využívajících pro své cesty po městě veřejnou dopravu je dnes pouhých 5 % všech cest na obyvatele, a to je ve srovnání s obdobně velkými sídelními aglomeracemi extrémně málo,“ řekl starosta.

Základní přehled městského jízdného v zóně 500 (od 1. 7. 2023):

Cestování městským nebo krajským autobusem bude bez rozdílu

Doplňující informace k jízdnému:

  • Ceny předplatného jízdného zůstávají stejné, ale nově bude předplatné jízdné platit v celém souměstí na všechny dopravní prostředky včetně vlaků (užitečné např. na trasách Kunovice – centrum, Vésky – centrum nebo Staré Město – centrum)
  • Ve všech autobusech bude možné platit bankovními kartami a Apple Pay/Google Pay
  • Platí všechny běžné slevy
  • Přestupnost jednotlivého jízdného platí pro všechny platební metody, tedy i hotovost nebo bankovní kartu
  • Nově vzniká výhodná roční jízdenka v plnocenné verzi za 3285,- Kč, tedy 9 Kč na den.

„I když předmětem schváleného dodatku nejsou dopady na financování MHD, řešena je pouze změna tarifu, je nutné v rámci zajištění veřejné dopravy na území města upozornit, že úprava tarifních a dalších podmínek ze strany Zlínského kraje spojených s integrací veřejné dopravy bude mít bezesporu dopady na financování veřejné dopravy ze strany města. Změny by se mohly v letošním roce odrazit na možném zvýšení prokazatelné ztráty z provozu MHD,“ upozornil starosta města Stanislav Blaha.

Aktualizováno: 

Tisková zpráva Integrované dopravy Zlínského kraje (22. 6. 2023):  

Schéma Integrované dopravy Zlínského kraje na území Uherského Hradiště, Starého Města a Kunovic k 1. 7. 2023 (ve formátu PDF): 

audio pro média: starosta Ing. Stanislav Blaha: 

Integrovaná doprava Zlínského kraje: Domů • IDZK

ČSAD Uherské Hradiště - autobusová doprava: Autobusová doprava | ČSAD Uherské Hradiště (csaduh.cz)

Zveřejněno dne: 27. červen 2023. Aktualizováno: 9. leden 2024